ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 19 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς του καθεστώτος

Συρία: Τουλάχιστον 19 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς του καθεστώτος

Τουλάχιστον 19 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή πολύ κοντά στη Δαμασκό την οποία ελέγχουν αντάρτες—κι όπου οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα—σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε αντίποινα οι αντάρτες άνοιξαν πυρ με πυροβολικό εναντίον της πρωτεύουσας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι χθες, κατά την ίδια πηγή.

Στην Ανατολική Γούτα, η οποία πολιορκείται από το καθεστώς από το 2013, εκτυλίσσεται ανθρωπιστική κρίση. Οι περίπου 400.000 κάτοικοι υφίστανται σχεδόν απόλυτη έλλειψη και φαρμάκων και ο ΟΗΕ έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και τρία μέλη της πολιτικής άμυνας, σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά πυροβόλων και αεροπορικά πλήγματα των δυνάμεων του καθεστώτος στη Ντούμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σε μια άλλη περιοχή της Ανατολικής Γούτας, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Η χθεσινή κλιμάκωση ακολούθησε μια έφοδο ανταρτών της ισλαμιστικής οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ την Τρίτη εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος κοντά στη Χαράστα, στην ευρύτερη περιοχή. Στη μάχη σκοτώθηκαν 37 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος και «δεκάδες» αντάρτες, ανέφερε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι εχθροπραξίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 άμαχους από την Τρίτη, στην πλειονότητά τους στην Ανατολική Γούτα (45), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μέρος μιας από τις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης».

Πηγή: ΑΠΕ