Ενταση μεταξύ Τουρκίας – ΝΑΤΟ

Ενταση μεταξύ Τουρκίας – ΝΑΤΟ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα εκδήλωση των εντάσεων που ταλαιπωρούν τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση, η Τουρκία απέσυρε τους 40 στρατιώτες της που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, στη Νορβηγία, καθώς η φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν είχαν περιληφθεί σε πίνακα «εχθρικών στόχων». Αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας χθες σε συνάντηση προέδρων επαρχιών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Αγκυρα.

«Υπήρξε ένα επεισόδιο στη Νορβηγία. Κρέμασαν κάτι σαν “πίνακα εχθρικών στόχων”, που περιελάμβανε το όνομα του Ατατούρκ και το δικό μου», δήλωσε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (στρατηγός Ακάρ) και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Ομέρ Τσελίκ) πετούσαν για τον Καναδά όταν έμαθαν το περιστατικό και μου τηλεφώνησαν… Τους είπα: Να αποσύρετε τους στρατιώτες μας, ακόμη κι αν σβήσουν τα ονόματά μας. Δεν νοούνται τέτοια Συμμαχία και τέτοιοι σύμμαχοι».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με γραπτή του δήλωση ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την «προσβολή», τονίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «των πράξεων ενός ιδιώτη», οι οποίες δεν απηχούν το πνεύμα της Συμμαχίας.

Κύκλοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι κάποιος τεχνικός χρησιμοποίησε διαδικτυακή φωτογραφία του Ατατούρκ για να απεικονίσει εχθρικό στόχο. Οταν διαπιστώθηκε η πράξη του, ο τεχνικός απολύθηκε. Στη συνέχεια, Νορβηγός αξιωματικός τουρκικής καταγωγής άνοιξε ψεύτικο λογαριασμό του Ερντογάν σε εσωτερικό δίκτυο του ΝΑΤΟ, όπου ανέβαζε επικριτικές για τη Συμμαχία «δηλώσεις», τις οποίες απέδιδε ψευδώς στον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτός απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε το παράπτωμά του.

Σε άλλες δηλώσεις του, στην ίδια εκδήλωση, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ανοικτά τους Κούρδους της Συρίας ότι θα διατάξει στρατιωτική επέμβαση για να τους εκδιώξει από τον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν στρατιωτικά το κουρδικό κόμμα PYD και την πολιτοφυλακή του YPG, ότι τον εξαπάτησαν, καθώς του είχαν υποσχεθεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα έφευγαν από τη Ράκα μετά την απελευθέρωσή της από το ISIS, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. «Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στο Αφρίν», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει λάβει υποσχέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από την εν λόγω περιοχή.

Το ακανθώδες θέμα του Αφρίν και γενικότερα το κουρδικό πρόβλημα στη Συρία πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση κορυφής των προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, που προβλέπεται να λάβει χώρα στις 22 Νοεμβρίου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Την Κυριακή, θα συναντηθούν στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών για να προετοιμάσουν τη συνάντηση των ηγετών τους. Στις συναντήσεις της Αττάλειας και του Σότσι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία –οι οποίες επετεύχθησαν χάρη στη συνεργασία των τριών κρατών– και την πορεία προς την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή