Πιέζουν για έρευνα κατά της Κλίντον

Πιέζουν για έρευνα κατά της Κλίντον

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη νομική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής κατέθεσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Επί πέντε ώρες δεχόταν ερωτήματα στο πλαίσιο μιας έρευνας που υποτίθεται ότι έχει στόχο τη διαφάνεια στο υπουργείο του. Οι Ρεπουμπλικανοί της επιτροπής φαίνεται πως είχαν παραβλέψει αυτό το σημείο. Αντ’ αυτού είτε προσπαθούσαν να τον καλοπιάσουν είτε να τον πείσουν να διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει κάποιους αβάσιμους ισχυρισμούς εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, της καμπάνιας της για την προεδρία και του πρώην προέδρου και συζύγου της, Μπιλ Κλίντον.

Από τη φερόμενη ως διεφθαρμένη συμφωνία που ενορχήστρωσε η Κλίντον για να ξεπουλήσει το αμερικανικό ουράνιο στους Ρώσους μέχρι τη συνωμοσία Κλίντον – Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών – FBI και τη συνάντηση του 2016 ανάμεσα στον Κλίντον και στην υπουργό Δικαιοσύνης του Μπαράκ Ομπάμα, Λορέτα Λιντς, δεν υπήρξε ούτε ένα επιχείρημα εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών που να μην παρουσιάστηκε. Δεν είναι περίεργο ότι έπειτα από 10 μήνες Τραμπ στην προεδρία, γεμάτους χάος, σκάνδαλα και αποκαλύψεις για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο είναι έτοιμοι να μιλήσουν για κάτι, οτιδήποτε, άλλο. Τι καλύτερο για να αποσπάσουν την προσοχή από την τρέχουσα έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ από να ζητήσουν έρευνα εις βάρος της ηττημένης αντιπάλου του προέδρου;

Αλλον ειδικό ανακριτή

Οι Ρεπουμπλικανοί της επιτροπής είχαν ζητήσει ήδη τον Ιούλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διορίσει άλλον ειδικό ανακριτή και εμφανίστηκαν εκνευρισμένοι που δεν έχει συμβεί ακόμη. «Αναμφισβήτητα μοιάζει λες και ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να πείσει το FBI να παρακολουθεί Αμερικανούς που σχετίζονται με το επιτελείο Τραμπ. Αυτά όλα δεν είναι αρκετά για να δρομολογηθεί ο διορισμός ενός δεύτερου ειδικού ανακριτή;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο. Προς τιμήν του ο Σέσιονς δεν «τσίμπησε». «Φαίνεται πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον διορισμό ειδικού ανακριτή», είπε. Σε επιστολή του προς την επιτροπή, όμως, το υπουργείο του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Είτε το υπουργείο διορίσει ειδικό ανακριτή είτε όχι, η πίεση να το πράξει είναι σαφής, τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο όσο και από τον Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει τον Σέσιονς με αποπομπή αν αποτύχει να παραπέμψει την Κλίντον. Αυτό είναι το ανησυχητικό: η σπουδή του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναλάβει μια πολιτικά υποκινούμενη έρευνα εις βάρος της πολιτικής του αντιπάλου, αμιγώς ως εκδίκηση για μια πραγματική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Δεν θυμόταν

Στο μεταξύ, ο Σέσιονς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακρόασής του στην επιτροπή την Τρίτη με το να μη θυμάται πράγματα, τα οποία οι περισσότεροι δεν θα ξεχνούσαν. Στην ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του τον Ιανουάριο, κατέθεσε ότι δεν είχε οιαδήποτε επαφή με Ρώσους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Οπως αποδείχθηκε, είχε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Ρώσο πρέσβη, Σεργκέι Κίσλιακ.

Τον περασμένο μήνα, ο Σέσιονς εμφανίστηκε ενώπιον της Γερουσίας και πάλι και ρωτήθηκε αν κάποιος εκπρόσωπος του Τραμπ στην καμπάνια του είχε επαφές με Ρώσους. «Εγώ δεν είχα και δεν γνωρίζω κάποιον που είχε, δεν νομίζω ότι συνέβη», είπε. Πάλι λάθος: ο Σέσιονς μίλησε με τουλάχιστον δύο μέλη του επιτελείου Τραμπ, τον Κάρτερ Πέιτζ και τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, για τα ταξίδια τους στη Ρωσία, όπου ο Παπαδόπουλος επρόκειτο να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η συζήτηση με τον Παπαδόπουλο ήταν στη διάρκεια της συνάντησης του Μαρτίου του 2016, όταν είχε συγκληθεί η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της καμπάνιας Τραμπ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του Παπαδόπουλου, ο οποίος ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο FBI για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Την Τρίτη, ο Σέσιονς είπε ότι «δεν θυμόταν τη διεξαγωγή της συνάντησης μέχρι που είδε τα σχετικά δημοσιεύματα». Η εξήγηση για την ασθενή του μνήμη ήταν πως «δεν μπορούσε να θυμάται κάθε λεπτομέρεια από το 2016, αφού η εκστρατεία ήταν μια μορφή καθημερινού χάους, από την πρώτη μέρα». Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ένα ακόμη ερώτημα: Τι άλλο ξεχνάτε, κ. υπουργέ Δικαιοσύνης;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή