Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν «βλέπει» λόγο να παραιτηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, «Τζαμάικα», αλλά και της άρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για νέο μεγάλο συνασπισμό.

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση νέων εκλογών το κόμμα της θα μπει στην εκλογική διαδικασία πιο ενωμένο από ποτέ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν το επόμενο βήμα είναι οι εκλογές. Ωστόσο, σε συνεντεύξεις στα δύο δημόσια κανάλια ARD και ZDF τόνισε ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από το να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Παράλληλα τόνισε ότι σε περίπτωση νέων εκλογών είναι έτοιμη να τεθεί και πάλι επικεφαλής του κόμματός της για μια ακόμη τετραετία καθώς νιώθει ότι είναι σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας για την χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι έκανε προσωπικό λάθος στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα απάντησε: «Όχι, έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω, εξάλλου είχαμε προχωρήσει στις συζητήσεις».

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού «ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, τόνισε ότι θα περιμένει να δει την απάντηση του επικεφαλής του SPD, Μάτιν Σουλτς μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για παραίτησή της, δεν θα είναι ένας καλός τρόπος ώστε να αρχίσει ένας νέος συνασπισμός. Παράλληλα, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση που πήρε το κεντρώο – κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την Κεντροδεξιά και τους Πράσινους, δημιουργώντας το αδιέξοδο.

Οι δηλώσεις Μέρκελ περί πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει τον γύρο των διερευνητικών του Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκινούν από αύριο με τους αρχηγούς των κομμάτων για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς προσφυγή σε νέες εκλογές.

Νωρίτερα μάλιστα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ανοίγει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην κάτω Βουλή, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι και εκείνο προτιμά νέες εκλογές από έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του ίδιου με την Κεντροδεξιά, ενώ το FDP εμφανίστηκε πρόθυμο να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της Χριστιανικής Ένωσης, με ή χωρίς τους Πράσινους, χωρίς όμως να συμμετέχει το ίδιο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή