Ιράν και Λίβανος καταγγέλλουν τη Σαουδική Αραβία

Ιράν και Λίβανος καταγγέλλουν τη Σαουδική Αραβία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες το Ιράν, μία ημέρα μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αραβικός Σύνδεσμος εναντίον της Τεχεράνης και της σιιτικής, φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ Μπαχράν Κασεμί κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι ευθυγραμμίζεται με το Ισραήλ στην προσπάθεια διάσπασης των αραβικών κρατών και αποπροσανατολισμού από τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Παλαιστίνη. Ο Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «άνευ σημασίας» το κοινό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου, που είχε συνέλθει την Κυριακή στο Κάιρο με πρωτοβουλία της σαουδαραβικής μοναρχίας, υποστηρίζοντας ότι βρίθει «διαστρεβλώσεων και ψευδών» εις βάρος της χώρας του.

Στο εν λόγω κοινό ανακοινωθέν, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία και ακραίες οργανώσεις σε αραβικές χώρες» και το Ιράν ότι εξοπλίζει πολιτοφυλακές στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε ο Λίβανος, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου απείχε από τη σύνοδο του Καΐρου.

«Η στοχοποίηση από το Ισραήλ συνεχίζεται και είναι δικαίωμα των Λιβανέζων να αντιστέκονται σε αυτήν και να ματαιώνουν τα σχέδιά του με όλα τα διαθέσιμα μέσα», υποστήριξε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν. Σε άλλο μήνυμά του, τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί υπαινιγμούς ότι η κυβέρνησή της (στην οποία μετέχει και η Χεζμπολάχ) είναι εταίρος τρομοκρατών. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από το έδαφος της Υεμένης και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της οργάνωσής του θα αποσυρθούν από το Ιράκ όταν ολοκληρωθεί η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους.

Η ένταση μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν (δύο χώρες που εμπλέκονται σε «πολέμους μέσω αντιπροσώπων» στη Συρία και την Υεμένη) κορυφώθηκε ύστερα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι στις 4 Νοεμβρίου με τηλεοπτικό του μήνυμα από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρόεδρος Αούν δεν αποδέχεται την παραίτηση μέχρις ότου ο Χαρίρι επιστρέψει στη Βηρυτό, αφήνει μάλιστα υπαινιγμούς ότι αποτελεί όμηρο της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται και η οικογένειά του.

Το Σάββατο, ο Χαρίρι ταξίδεψε στο Παρίσι, ύστερα από μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν για την εκτόνωση της κρίσης στον Λίβανο. Το γεγονός ότι συνοδευόταν στη γαλλική πρωτεύουσα από τη σύζυγο και έναν γιο του ενίσχυσε τις ελπίδες για διέξοδο από την κυβερνητική κρίση που έχει παραλύσει τον Λίβανο, αν και άλλα δύο παιδιά του παραμένουν στη Σαουδική Αραβία. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Χαρίρι ανήγγειλε ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό την Τετάρτη, για να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αούν, όπου θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του. Σήμερα, ο Λιβανέζος πολιτικός θα επισκεφθεί το Κάιρο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή