Ανησυχίες Τουσκ για την πολιτική της Βαρσοβίας

Ανησυχίες Τουσκ για την πολιτική της Βαρσοβίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις ομοιότητες που παρουσιάζει το πολιτικό πρόγραμμα της δεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας με «σχέδιο του Κρεμλίνου».

Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) έχει συγκρουσθεί επανειλημμένως με τον Τουσκ, ενώ ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ουδέποτε έκρυψε την αντιπάθεια που τρέφει για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Πολωνία υπήρξε, άλλωστε, η μόνη χώρα η οποία καταψήφισε την ανανέωση της θητείας του Τουσκ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Συναγερμός! Μία οξύτατη αντιπαράθεση με την Ουκρανία, απομόνωση στην Ε.Ε., απομάκρυνση από τις αρχές του κράτους δικαίου, επιθέσεις στον μη κυβερνητικό τομέα και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Στρατηγική του PiS ή σχέδιο του Κρεμλίνου; Οι ομοιότητες είναι ανησυχητικές».

Ο Τουσκ αναφερόταν –μεταξύ άλλων– στην απαγόρευση εισόδου Ουκρανού αξιωματούχου στην Πολωνία το Σάββατο.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο έγραψε στο Twitter: «Ο Ντόναλντ Τουσκ, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν έκανε το παραμικρό για την Πολωνία. Σήμερα, όταν αξιοποιεί τη θέση του για να επιτίθεται κατά της πολωνικής κυβέρνησης, επιτίθεται σε ολόκληρη την Πολωνία».

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας αρνείται ότι επιδιώκει την απομόνωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι πλήττει το κράτος δικαίου, υποστηρίζοντας ότι η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του αναποτελεσματικού νομικού συστήματος είναι επιβεβλημένη.

Την Τετάρτη, πλειοψηφία βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της πολωνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι προάγει τη μισαλλοδοξία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή