Ζιμπάμπουε: Επίσημη παραίτηση Μουγκάμπε μετά 37 χρόνια

Ζιμπάμπουε: Επίσημη παραίτηση Μουγκάμπε μετά 37 χρόνια

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΡΑΡΕ. Η συνεδρίαση για την καθαίρεση του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε διακόπηκε απότομα για να αναγνωστεί επιστολή του 93χρονου προέδρου προς το Κοινοβούλιο της χώρας. Υστερα από 37 χρόνια στην εξουσία, ο Μουγκάμπε υπέβαλε την παραίτησή του «με άμεση ισχύ», είδηση που έγινε δεκτή με χορούς και πανηγυρισμούς στη Βουλή, αλλά και με ικανοποίηση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η λακωνική ανακοίνωση της παραίτησης σφραγίζει το τέλος εποχής του μοναδικού ηγέτη που γνώρισε η μετα-αποικιακή Ζιμπάμπουε, πρώην Ροδεσία. Στην επιστολή δεν αναγράφεται ποιος θα διαδεχθεί τον Μουγκάμπε, παρά μόνον ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος θα φροντίσει να δρομολογηθούν διαδικασίες διαδοχής έως αύριο το βράδυ. Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν δεδομένο ότι την εξουσία τώρα θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Εμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, γνωστός με το παρωνύμιο «ο κροκόδειλος».

«Είναι ιστορική στιγμή για τη Ζιμπάμπουε», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Χαράρε, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, ο δρόμος για τη Ζιμπάμπουε περνάει από ελεύθερες, δίκαιες εκλογές με τη συμμετοχή όλων».

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός της Ζιμπάμπουε είχε καταλάβει τους βασικούς μοχλούς εξουσίας στη χώρα, ενώ το κυβερνών κόμμα ZANU-PF είχε διαγράψει από τις τάξεις του τον ιδρυτή του. Ο Μουγκάμπε, παρ’ όλα αυτά, δεν είχε υποβάλει την παραίτησή του, ευελπιστώντας να «εγκαταστήσει» στη διαδοχή την 52χρονη σύζυγό του Γκρέις (γνωστή και ως Gucci Γκρέις για τα ακριβά γούστα της). Παρά το μαζικό ξέσπασμα χαράς, η πτώση του Μουγκάμπε ήρθε περισσότερο ως αποτέλεσμα εσωτερικής διαπάλης στους κόλπους της ελίτ και λιγότερο ως αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή