Πιέζει για το Συριακό ο Πούτιν

Πιέζει για το Συριακό ο Πούτιν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενατικοποίηση των προσπαθειών της Μόσχας για πολιτική επίλυση του Συριακού σηματοδοτεί η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπασάρ αλ Ασαντ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων από τον Οκτώβριο του 2015, όταν μόλις είχε ξεκινήσει η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η επίσκεψη-αστραπή του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Ρωσία κράτησε μόλις τέσσερις ώρες και η τρίωρη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, δεν αποκαλύφθηκε από το Κρεμλίνο παρά το πρωί της Τρίτης. Είχε προηγηθεί η ανακατάληψη της πόλης Αμπού Καμάλ, στα σύνορα με το Ιράκ, από τον συριακό στρατό, με αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κράτος να μην ελέγχει πλέον καμία συριακή πόλη.

Καλωσορίζοντας τον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις Μόσχας – Δαμασκού «οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους» και ότι στο εξής «το πιο σημαντικό καθήκον είναι να προχωρήσουμε στην πολιτική λύση», συμπεριλαμβανομένων εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Με τη θέση αυτή συμφώνησε ο Σύρος πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία «να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων».

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να ενημερώσει τηλεφωνικά για τις διαβουλεύσεις του με τον Ασαντ τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τους ηγέτες Τουρκίας και Ιράν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, και πάλι στο Σότσι, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει τριμερή συνάντηση κορυφής με τους Ερντογάν και Ροχανί για τα επόμενα βήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Συριακό.

Ενδειξη κινητικότητας αποτέλεσε και η παραίτηση ηγετικών στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ριάντ Χιτζάμπ, του μέχρι χθες επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, μετωπικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την παραίτηση Χιτζάμπ θετικό βήμα, δημιουργώντας την αίσθηση μιας κάποιας συνεννόησης μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, χωρών που υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανήγγειλε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής επίλεκτων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ευχαρίστησε τους «χιλιάδες (Ιρανούς) μάρτυρες» που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή