Γερμανία: Τρεις εβδομάδες για την κρίσιμη απόφαση

Γερμανία: Τρεις εβδομάδες για την κρίσιμη απόφαση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ηταν κάτι ανάμεσα σε εκτίμηση και υπόδειξη. Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε χθες ότι εντός τριών εβδομάδων τα γερμανικά κόμματα θα έχουν αποφασίσει για το επόμενο βήμα, μετά τον πολιτικό σεισμό που προξένησε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης το βράδυ της Κυριακής.

Με δεδομένη την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να γίνουν εκ νέου δεκανίκι της Αγκελα Μέρκελ («Δεν είμαστε η ομάδα διάσωσης της κ. Μέρκελ», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Αντρέα Νάλες), η μοναδική επιλογή που θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τη μορφή συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών, ή τη μορφή συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων με την ανοχή της AfD. Η τελευταία επιλογή, η εξάρτηση δηλαδή της κοινοβουλευτικής σταθερότητας στη χώρα-άγκυρα της Ευρώπης από ένα ακραίο αντισυστημικό κόμμα, θεωρείται από τους σχολιαστές χείριστη ιδέα, παρά τα ανοίγματα της ηγεσίας της AfD προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι στα σχέδιά μου», είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας. «Σήμερα δεν θέλω να πω τη λέξη “ποτέ”, αλλά έχω μεγάλες αμφιβολίες και θεωρώ ότι το καλύτερο θα ήταν να πάμε σε νέες εκλογές». Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις πολιτικές ζυμώσεις με τους Πράσινους στη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών. «Εμαθα πολλά», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Οτσντεμίρ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μεγαλύτερη (αν και πρόσκαιρη) σταθερότητα θα προσέφερε η επανέκδοση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, που κυβερνά τη Γερμανία τις τελευταίες δύο τετραετίες. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει επιτακτικά ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια Γερμανία ικανή να δράσει».

«Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν να τους κατηγορήσει για λιποταξία», σχολίασε ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel Γιάκομπ Αουγκστάιν. «Υποχρέωση συμμετοχής στην κυβέρνηση δεν υφίσταται, ούτε και υποχρέωση αυτοκαταστροφής. Αυτό θα σήμαινε για το SPD η συμμετοχή σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό. Το SPD είναι ακόμη αναγκαίο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή