Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση για το Brexit

Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση για το Brexit

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένες εμφανίζονται οι βρετανικές ελίτ αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η γερμανική πολιτική κρίση στη χώρα τους και ιδίως στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο βλέπει την προϊούσα αποδυνάμωση της Αγκελα Μέρκελ ως οιωνό αρνητικών εξελίξεων, ενώ οι οπαδοί του σκληρού Brexit διακρίνουν παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση αποδεκτής, από το Λονδίνο, συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

«Αν έρθει το τέλος της εποχής Μέρκελ, η Ευρώπη θα εισέλθει σε νέα και επικίνδυνη κατάσταση», εκτιμά ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν. «Ενας νέος καγκελάριος θα δυσκολευθεί ακόμη περισσότερο από τη Μέρκελ να λάβει γενναίες αποφάσεις», υποστηρίζει.

Από την πλευρά της, η Independent φιλοξενεί συνέντευξη του Τόμας Ματούσεκ, πρώην πρεσβευτή της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θεωρεί ότι «η γερμανική αστάθεια είναι κακό νέο για τη Βρετανία». Κατά τον Γερμανό διπλωμάτη, η εσωστρέφεια του Βερολίνου το επόμενο διάστημα θα του στερήσει τη δυνατότητα να παρέμβει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποφασίσει να διπλασιάσει την «προσφορά» της για το οικονομικό κόστος του διαζυγίου με την Ε.Ε. (από 20 σε 40 δισ. ευρώ), εξασφαλίζοντας μάλιστα και την υποστήριξη των πιο ισχυρών οπαδών του Brexit, όπως οι υπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών θεωρούν ότι η αποδυνάμωση της Μέρκελ επιβάλλει στη Μέι στάση αναμονής ή και σκλήρυνσης της στάσης της.

«Ωθηση στο Brexit»

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Daily Mail δημοσίευε χθες άρθρο υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Γιατί η ταπείνωση της Αγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ακριβώς η ώθηση στο Brexit που χρειαζόμαστε». Ο αρθρογράφος Μαρκ Αλμοντ εκτιμά ότι «η 12χρονη κυριαρχία της Αγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη οδεύει προς ταπεινωτικό τέλος» και ότι αυτό συνιστά «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί από τη Βρετανία». Επικαλούμενος τα κοινά συμφέροντα Γερμανών βιομηχάνων και βρετανικών τραπεζών, υποστηρίζει ότι, «επιμένοντας σε μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης, η Βρετανία μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία εξόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή