Η Κίνα καταργεί το Skype

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κίνα, η υπηρεσία κλήσεων και αποστολής μηνυμάτων του Skype δεν είναι πλέον διαθέσιμη στα λεγόμενα app stores, δηλαδή στα ψηφιακά καταστήματα από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν εφαρμογές. Το κατάστημα της Apple, της οποίας η έκδοση του Skype χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα iOS, περιλαμβάνεται και αυτό στη λίστα των καταστημάτων που αφαιρέθηκαν.

Η Apple δήλωσε πως το Skype είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που αφαιρέθηκε, αφότου η κυβέρνηση είπε πως η εφαρμογή δε συμμορφώνεται με την τοπική νομοθεσία.

Η Microsoft, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Skype, είπε στο BBC, πως η αφαίρεση της εφαρμογής είναι προσωρινή και πως η εταιρεία εργάζεται για να επαναφέρει την εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Η εφαρμογή αφαιρέθηκε και από τα App stores που προμηθεύουν με εφαρμογές τους κατόχους συσκευών με  λειτουργικό σύστημα Android.

Οι αναφορές των ΜΜΕ ενημερώνουν πως τα προβλήματα με το Skype ξεκίνησαν τον Οκτώβριο.Η Apple δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας ότι κάποιες εφαρμογές μετάδοσης φωνής μέσω πρωτοκόλλου Διαδικτύου δε συμμορφώνεται με τον τοπικό νόμο. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες εφαρμογές αφαιρέθηκαν από τα app stores της».

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος της Microsoft ανέφερε: «Η έκδοση του Skype για τους κατόχους συσκευών με λειτουργικό σύστημα iOS έχει αφαιρεθεί προσωρινά από τα καταστήματα εφαρμογών της Κίνας». 

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την ακριβή χρονική στιγμή αφαίρεσης της εφαρμογής της ή την κατάσταση που επικρατεί στο αντίπαλο στρατόπεδο, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα Android που αναπτύχθηκε από τη Google.

Οι δοκιμές που διεξήγαγε το προσωπικό του BBC στην Κίνα την Τετάρτη, αποκάλυψαν πως το Skype είχε αφαιρεθεί από τα καταστήματα εφαρμογών και των δύο εταιρειών.

Παλιότερα, η Apple είχε βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής καθώς είχε αποσύρει προϊόντα της από το Κινέζικο app store.

Τον Ιούλιο, ο εν λόγω τεχνολογικός κολοσσός αφαίρεσε πάνω από 60 Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN), τα οποία παρέκαμπταν το Διαδικτυακό Τείχος Προστασίας (Firewall) της Κίνας, επειδή «λόγω των κανονισμών της Κίνας, ήταν νομικά υποχρεωμένοι να το κάνουν».

Οι ανταποκριτές λένε ότι όποιος κατεβάσει το Skype έξω από το Τείχος Προστασίας της Κίνας, μπορεί να συζητήσει με αρκετή ασφάλεια τα ευαίσθητα θέματα που επιθυμεί, μακριά από τα αυτιά και τα μάτια της Κρατικής Ασφάλειας. Το Skype είναι απλώς μία ακόμα σταγόνα που προστίθεται στον ωκεανό των ξένων ψηφιακών και διαδικτυακών πλατφορμών, ανάμεσα τους οι Google, Facebook και Twitter, που δεν είναι διαθέσιμα στους Κινέζους χρήστες.

Πηγή: BBC Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή