ΚΟΣΜΟΣ

Κάστρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Κάστρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Ένα κάστρο βγαλμένο από τους αρχαιότερους μύθους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής, κάτι που δικαιολογεί και την πάνω από μια δεκαετία έρευνα που έκαναν στο σημείο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl, μέχρι να ανακαλύψουν το 3.000 ετών κάστρο.

Ο επικεφαλής των δυτών, Ταχσιν Τσεϊλάν, αποφάσισε να ξεκινήσει  την έρευνα στη συγκεκριμένη λίμνη σε αναζήτηση ενός πλάσματος παρόμοιου με το τέρας του Λοχ Νες.

«Υπήρχε η φήμη ότι κάτι υπάρχει εκεί κάτω αλλά οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και έφοροι μουσείων μας είπαν ότι δεν πρόκειται να βρούμε τίποτα.», είχε πει ο Τσεϊλάν στη Daily Sabah.

Με περίμετρο περίπου ένα χιλιόμετρο και ύψος πάνω από τέσσερα μέτρα, το κάστρο φαίνεται να έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση λόγω της αλκολικότητας του νερού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών, πρόκειται πιθανότατα για απομεινάρι του πολιτισμού Ουράρτου, γνωστού ως το βασίλειο της Βαν, που ήκμασε από το 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Το κάστρο ωστόσο δεν ήταν το πρώτο μυστικό που έκρυβε η λίμνη καθώς το 2016 ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια μεγάλη έκταση σταλαγμιτών, που ονόμασαν «υποβρύχιες νεραϊδοκαμινάδες».  Επίσης, ανακάλυψαν ερείπια τάφων από την εποχή των Σελτζούκων αλλά κι ένα ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί το 1948.

Η λίμνη που ονομάζεται από τους ντόπιους και «Ανω θάλασσα» έγινε κοιτίδα πολλών πολιτισμών και σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψει κανείς εκει.

Πηγή: New York Post