ΚΟΣΜΟΣ

Το 2019 τα ρωσικά S400 στην Τουρκία

Το 2019 τα ρωσικά S400 στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας πραγματοποιεί σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την στρατηγική που ακολουθεί η χώρα του στο πεδίο της άμυνας. Ο Νουρεττίν Τζανίκλι δίνει για πρώτη φορά δημοσίως ημερομηνία για την τελική παράδοση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην χώρα του.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ, ο κ. Τσαβίκλι ανακοινώνει ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας του ρωσικού αεροπορικού αμυντικού συστήματος, τύπου S400 θα λάβει χώρα το 2019.

Ο κ. Τζανίκλι δηλώνει το εξής: «Υπογράφηκε σύμφωνο με την Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων S400. Το ένα σύστημα S400 θα αποκτηθεί επιλεκτικά. Συνολικά, στα πλαίσια της συμφωνίας θα αποκτηθούν δυο συστήματα S400».

Ο κ. Τζανίκλι αναφέρεται και στο πρόσφατο σκάνδαλο που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες ημέρες, σε νατοϊκή άσκηση στην Νορβηγία, φωτογραφίες του Ατατούρκ και του Τούρκου Προέδρου είχαν τοποθετηθεί στο εχθρικό στρατόπεδο. Η Τουρκία αντιδρώντας σε αυτήν τηβν εξέλιξη είχε αποσύρει την συμμετοχή της από την άσκηση. Σχετικά με αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Τζανίκλι δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη αυτήν την χειρονομία του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τζανίκλι αναφέρεται και στις εξελίξεις που αφορούν το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Όπου υπάρχει το PKK/YPG υπάρχει απειλή. Θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα μας που προέρχεται από το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο κ. Τζανίκλι αναφέρεται και στις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Δηλώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τον στρατό 8750 άτομα.