Συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν, Ροχανί για λύση στο συριακό

Συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν, Ροχανί για λύση στο συριακό

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και με επίκεντρο τις παραμέτρους της επίλυσης της συριακής κρίσης, έλαβαν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, στο Σότσι της Ρωσίας, στις οποίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών. Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στην Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τις τεράστιες υλικές καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα από την σχεδόν επταετή εμφύλια σύρραξη.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δύο ημέρες πριν είχε υποδεχθεί στο ρωσικό θέρετρο τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ο Ερντογάν και ο Ροχανί συμφώνησαν στη σύγκληση ενός συνεδρίου και πάλι στο Σότσι, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο διευρυμένο και αποτελεσματικό διάλογο για την εύρεση λύσης στην πολυετή κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες να βρεθεί λύση στη σύγκρουση έχουν καταρρεύσει, με την αντιπολίτευση να απαιτεί ο Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία και την κυβέρνηση να κρατά ανυποχώρητη στάση για το αντίθετο. Παράλληλα, καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να φτάσει σε μία ολοκληρωτική στρατιωτική επικράτηση, παρότι η πλάστιγγα γέρνει σημαντικά πλέον προς την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία με τη βοήθεια της Ρωσίας, ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Εντούτοις, με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός συνεδρίου με την αντιπολίτευση στο ρωσικό θέρετρο, το όποιο, σύμφωνα με τον Πούτιν, αποτελεί «πραγματική ευκαιρία» για την επίλυση της κρίσης.

Πούτιν: Συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές

Στη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστανά, λέγοντας ότι η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη μαστιζόμενη χώρα. Τονίζοντας ότι η κρίση έχει εισέλθει σε «νέα φάση», όπως και ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του», επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ' όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «η Ρωσία το Ιράν και η Τουρκία, θα καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε η διαδικασία αυτή να είναι παραγωγική».

Επίσης, πρότεινε στους συνομιλητές του να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

Ροχανί: Νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης

Με τη σειρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, υπογραμμίζοντας ότι έχει καταστραφεί η βασική δομή του Ισλαμικού Κράτους, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει και οι τρεις χώρες να επικεντρωθούν στο να εξαλειφθούν και οι τελευταίες τρομοκρατικές εστίες στη χώρα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική παρουσία στην Συρία, ο Ροχανί είπε ότι πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να τερματιστεί.

Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, ο Πούτιν προέβη σε ξεκάθαρη τοποθέτηση, τονίζοντας ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών στην Συρία φθάνουν στο τέλος τους.  Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί  ένα καθοριστικό πλήγμα, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί «μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο».

Ερντογάν: Πολιτική λύση, αποδεκτή από τον συριακό λαό

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισε τη σημασία της τριμερούς  συνάντησης για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται για μία θετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση διευθέτησης της κρίσης στη χώρα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή