ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: «Εκρηξη» καταγράφηκε κοντά στο υποβρύχιο την ημέρα εξαφάνισής του

ypovryxio
submarine12123
submarine1313
argentina_su

Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο «αφύσικος ήχος» που είχε καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του υποβρυχίου ARA San Juan και μόλις τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του με τη βάση ήταν τελικά «έκρηξη». 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι απέφυγε τις σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις υποψίες έκρηξης και περιορίστηκε στις πληροφορίες ότι διεξάγεται έρευνα για τον ήχο που εντοπίστηκε νότια του Αντλαντικού. «Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η τύχη του Σαν Χουάν, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του ΠΝ της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ' όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

Το στίγμα του υποβρυχίου χάθηκε ενώ ταξίδευε από το λιμάνι της Ουσουάια στην Μαρ Ντε Πλάτα που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Μπουένος Αιρες.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι το οξυγόνο θα μπορούσε να διαρκέσει έως 10 μέρες εάν το υποβρύχιο ήταν άθικτο αλλά στον βυθό. Οι αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο ανέβηκε στην επιφάνεια ώστε να ανανεωθεί το οξυγόνο κάτι που θα επηρέαζε τους υπολογισμούς τους.

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS