ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητείται λύση στο Συριακό

Αναζητείται λύση στο Συριακό

Σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του συριακού προβλήματος ανέλαβε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό Χασάν Ροχανί στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Καρπός της τριμερούς συνάντησης υπήρξε κοινό ανακοινωθέν για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που φαίνεται να κερδίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, χάρη στην ισχυρή υποστήριξή του από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

«Το κοινό ανακοινωθέν καθορίζει τις προτεραιότητες για την περαιτέρω συνεργασία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, που έχουν το πάνω χέρι στα συριακά ζητήματα», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πέρας της συνόδου. Ροχανί και Ερντογάν δέχθηκαν, επί της αρχής, την πρόταση του Ρώσου προέδρου να συγκληθεί, και πάλι στο Σότσι, Συριακό Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου, με συμμετοχή τόσο της κυβέρνησης Ασαντ όσο και της συριακής αντιπολίτευσης, και με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, όπως και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των τριών χωρών, θα συνεργαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα για τον καθορισμό της σύνθεσης και της ημερομηνίας σύγκλησης του συνεδρίου, γνωστοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος. Προσέθεσε δε ότι ο Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί δύο ημέρες νωρίτερα στο Σότσι, δεσμεύεται για ελεύθερες εκλογές και συνταγματική αλλαγή.

Ωστόσο, τα εμπόδια στην πρωτοβουλία των τριών δεν εξέλιπαν ως διά μαγείας, όπως έγινε σαφές και από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε ότι δεν θα δεχθεί συμμετοχή του κόμματος PYD, που εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας και θεωρείται από την Αγκυρα παρακλάδι του ΡΚΚ. «Ουδείς πρέπει να περιμένει από μας ότι θα καθήσουμε κάτω από την ίδια στέγη με τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επέμεινε στην ανάγκη «να αποχωρήσουν (μετά τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους) όλες οι ξένες δυνάμεις που δεν έχουν προσκληθεί από τη συριακή κυβέρνηση». Διατύπωση, η οποία «φωτογραφίζει» τις ΗΠΑ και την Τουρκία, όχι όμως τη Ρωσία και το Ιράν, που έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση Ασαντ.

Συνάντηση στο Ριάντ

Την ίδια ώρα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο την ανάδειξη ενιαίας εκπροσώπησης ενόψει της διπλής, παράλληλης διαπραγμάτευσης που αναμένεται το επόμενο διάστημα: στο Σότσι, υπό την εποπτεία της τρόικας Ρωσία – Τουρκία – Ιράν, και στη Γενεύη, με ευθύνη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. Αν και υπήρξαν το προηγούμενο διήμερο ενδείξεις ότι ισχυρή μερίδα της αντιπολίτευσης θα υιοθετήσει πιο ευέλικτη στάση έναντι της κυβέρνησης Ασαντ, ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος επιμένει στην απομάκρυνση του Ασαντ ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.