Μικρό μνημείο Ολοκαυτώματος για μέλος της AfD

Μικρό μνημείο Ολοκαυτώματος για μέλος της AfD

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιστό αντίγραφο –σε μικρότερη κλίμακα– του παγκοσμίως διάσημου μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο δημιούργησε ομάδα ακτιβιστών μπροστά στην κατοικία του ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού κόμματος AfD, Μπιερν Χέκε.

Ο Χέκε είναι γνωστός για τις εκκλήσεις του προς τη γερμανική κοινωνία με στόχο το τέλος της συλλογικής ενοχής για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ακτιβιστές τοποθέτησαν 24 τσιμεντένιες στήλες σε κήπο, δίπλα στο σπίτι του Χέκε. Οι δράστες της πρωτότυπης διαμαρτυρίας, που ανήκουν στην κολεκτίβα «Κέντρο Πολιτικού Κάλλους», ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν η αποστολή καθημερινής υπενθύμισης στον Χέκε για τα εγκλήματα των ναζί και την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

«Επιτελούμε το καθήκον μας ως γείτονες. Ελπίζουμε ο Χέκε να απολαμβάνει τη θέα, κάθε ημέρα, όταν κοιτάζει από το παράθυρό του», είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Φίλιπ Ρουχ. Οι στήλες αποτελούν αντίγραφα μικρότερου μεγέθους εκείνων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Τον Ιανουάριο ο Χέκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας το μνημείο στο Βερολίνο, «μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσας», καλώντας τους Γερμανούς να εστιάζουν λιγότερο στις ενοχές τους για τον πόλεμο.

Ο Ρουχ αποκάλυψε ότι η κολεκτίβα των εικαστικών ενοικίασε κρυφά το διπλανό σπίτι, στο βουκολικό χωριό Μπόρνχαγκεν, λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις του Χέκε. «Θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι οι γείτονές του προσπαθούν να θυμούνται όσα έγιναν και θα προσπαθούν πάντα να προλάβουν την επανάληψή τους», λέει ο Ρουχ.

Η ομάδα των εικαστικών έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσόν των 28.000 ευρώ για τη συντήρηση του μνημείου για δύο χρόνια, ελπίζοντας να φθάσει τις 54.000 ευρώ σε δωρεές με τη μέθοδο του crowdfunding, που θα εξασφαλίσουν τη συντήρησή του για διάστημα πέντε ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή