ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα:Μέτρα κατά της υπερβολικής εμπορευματοποίησης βουδιστικών και ταοϊστικών ναών

Κίνα:Μέτρα κατά της υπερβολικής εμπορευματοποίησης βουδιστικών και ταοϊστικών ναών

Βουδιστικοί και ταοϊστικοί ναοί σε όλη την Κίνα έλαβαν κυβερνητικές οδηγίες, με την επισήμανση να μην επιδιώκουν κέρδη στο όνομα της θρησκείας. Οι οδηγίες που αναφέρονται στο κυβερνητικό έγγραφο το οποίο στάλθηκε σε όλη τη χώρα, επισημαίνουν στους βουδιστικούς και ταοϊστικούς ναούς τη φύση τους ως μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και απαγορεύουν παράλληλα σε κάθε οργάνωση και άτομο να επωφελείται από θρησκευτικές δραστηριότητες.

Αν και οι ναοί επιτρέπεται να ασχολούνται με εμπορικές δραστηριότητες, όπως η έκδοση βιβλίων ή η πώληση θρησκευτικών αντικειμένων και έργων τέχνης, οι δραστηριότητες θα πρέπει να είναι για τη συντήρηση και τη λειτουργία των ναών ή για φιλανθρωπικά προγράμματα. Η Κεντρική Επιτροπή Θρησκευτικών Θεμάτων (SARA) αποφάσισε να ενισχύσει την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης των ναών, ζητώντας τους να υιοθετήσουν τα ίδια συστήματα χρηματοδότησης, φορολογίας, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και λογιστικής ως μη θρησκευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ναοί πρέπει να εγγραφούν στις φορολογικές αρχές και να αναφέρουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους. Παράλληλα θα θεσπισθεί ένας επόπτης για να επιβλέπει τις χρηματοοικονομικές πράξεις και τα κεφάλαια που προορίζονται για δωρεές στους ναούς, ενώ όλες αυτές οι πληροφορίες θα δημοσιεύονται. Επίσης σε κυβερνητικές ρυθμίσεις θα υπόκειται εφεξής και η προώθηση της θρησκείας μέσω διαδικτύου.

Οι οργανισμοί και τα άτομα που επιθυμούν να παρέχουν θρησκευτικές υπηρεσίες πληροφόρησης μέσω διαδικτύου θα πρέπει να απευθύνονται στα επαρχιακά τμήματα θρησκευτικών υποθέσεων. Στο μικροσκόπιο των αρχών τίθεται και η αναζήτηση κερδών στο όνομα της θρησκείας. Επίσης, οι τουριστικές τοποθεσίες που είναι γνωστές για τη θρησκευτική σημασία τους απαγορεύονται να χρεώνουν υψηλά τέλη εισόδου, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα αποθαρρύνονται να αναγείρουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο μεγάλα θρησκευτικά είδωλα και να κτίζουν ναούς σε μη θρησκευτικές τοποθεσίες, για να προσελκύσουν τουρίστες. Εξάλλου, δεν πρέπει να τροφοδοτούν τη λεγόμενη «θρησκευτική μανία» ως έναν τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας και ανάπτυξης του τουρισμού, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές οδηγίες.

Η κυβέρνηση θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα τόσο για τις οργανώσεις, όσο και για τους ιδιώτες που προσλαμβάνουν ψεύτικους μοναχούς ή ταοϊστές και πραγματοποιούν παράνομες τελετουργίες για να αποσπάσουν δωρεές ή παράλογες δαπάνες για θρησκευτικά τελετουργικά. Εξάλλου, θα καταβληθεί προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κινδύνων πυρκαγιάς από καύση θυμιαμάτων, ενώ θα ελεγχθεί και η βουδιστική πρακτική της απελευθέρωσης αιχμάλωτων ζώων προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις επιθέσεων σε ανθρώπους.

«Το πρόβλημα της υπερβολικής εμπορευματοποίησης ναών θα επηρεάσει την υγιή ανάπτυξη των δύο θρησκειών, θα θέσει σε κίνδυνο τα κοινωνικά ηθικά και θα προκαλέσει τη διαφθορά» αναφέρει το κυβερνητικό έγγραφο.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)