Πίεση σε YouTube για τη λήψη μέτρων προστασίας των παιδιών

Πίεση σε YouTube για τη λήψη μέτρων προστασίας των παιδιών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα προκειμένου να καταστεί η πλατφόρμα του πιο ασφαλής για τα παιδιά λαμβάνει το YouTube.

Στον απόηχο ενός νέου κύκλου σκληρής κριτικής ότι δεν πράττει αρκετά προκειμένου να αντιμετωπίσει ενοχλητικές αναρτήσεις καθώς και βίντεο που έχουν ως στόχο να εκμεταλλευτούν τα παιδιά, η ηλεκτρονική υπηρεσία, ιδιοκτησίας Google, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τα μέτρα προφύλαξης παιδιών και οικογενειών.

Το σχέδιο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας παροχής βίντεο, υπό τον τίτλο « 5 τρόποι με τους οποίους ενισχύουμε την προστασία των οικογενειών στο YouTube και το YouTube Kids», προβλέπει:

•Αυστηρότερη εφαρμογή και γρηγορότερη επιβολή των κατευθυντήριων γραμμών

•Αφαίρεση των διαφημιστικών μηνυμάτων από ακατάλληλα βίντεο που στοχεύουν σε οικογένειες

•Φραγή σχολίων ακατάλληλου περιεχομένου σε βίντεο που παρουσιάζονται μικρά παιδιά

•Παροχή σωστής καθοδήγησης στους δημιουργούς για την παραγωγή περιεχομένου φιλικού προς τις οικογένειες

•Ενασχόληση και εκμάθηση από τους ειδικούς

Λίγο νωρίτερα αυτό το μήνα, δημοσιεύματα  κατέδειξαν λάθη του YouTube σε αλγόριθμους και στην πολιτική προβολής των βίντεο. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε λόγω του καναλιού YouTube Kids, το οποίο σχεδιάστηκε ως έκδοση πιο φιλική προς τα παιδιά, από το κανονικό κανάλι. Τα φίλτρα της υπηρεσίας για κάποιο λόγο δεν εντόπισαν τις ακατάλληλες εικόνες κάποιων βίντεο που προορίζονταν για παιδιά, όπως ήταν ο Μίκυ Μάους να κολυμπάει σε μια πισίνα από αίμα, ή μια φιγούρα του Σπάιντερμαν από πλαστελίνη να ουρεί πάνω στην Έλσα, την ηρωίδα της παιδικής ταινίας Frozen.

Επίσης, πολλά βίντεο που προβάλουν παιδιά να κάνουν αβλαβείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα γυμναστική, έχουν λάβει σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, κάτι που το ιντερνετικό κανάλι θα περιορίσει με τα νέα του μέτρα.

Ακόμη πιο πρόσφατα, το YouTube κατέβασε από το ίντερνετ βίντεο που έδειχναν παιδιά να κακοποιούνται, μόνον όμως αφού η διαδικτυακή σελίδα BuzzFeed τα έφερε στο επίκεντρο της προσοχής.  

Η ρύθμιση του περιεχομένου των βίντεο, ώστε να είναι φιλικό προς τις οικογένειες δεν είναι το μόνο που απασχολεί το κανάλι YouTube. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Google δήλωσε ότι προσπαθεί να αφαιρέσει όλα τα βίντεο με τρομοκρατικό περιεχόμενο ως προσπάθεια να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.

Το θέμα έχει απασχολήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το YouTube. Πριν λίγο καιρό, διαφημιστές έκαναν εμπορικό αποκλεισμό στο κανάλι όταν οι διαφημίσεις τους εμφανίστηκαν δίπλα σε εξτρεμιστικό και τρομοκρατικό περιεχόμενο, διότι το YouTube έχει αυτοματοποιήσει την εμφάνιση διαφημιστικών μηνυμάτων.

 

Πηγή: CBS       Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή