Πρωτοφανής 24ωρη «σιωπή» για τα προπαγανδιστικά μέσα του Ισλαμικού Κράτους

Πρωτοφανής 24ωρη «σιωπή» για τα προπαγανδιστικά μέσα του Ισλαμικού Κράτους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα μυστηριώδες 24ωρο πλήρους σιωπής εισήλθαν, χθες και σήμερα, τα διαδικτυακά, προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης και οι δίαυλοι επικοινωνίας του Ισλαμικού Κράτους, μια πρωτοφανής «σιωπή» δίχως προηγούμενο, σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης.

Η εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram για την καθημερινή μετάδοση πληροφοριών που αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και για την ανάληψη ευθύνης για διάφορες επιθέσεις, δεν έκανε καμία ανακοίνωση από τις 11.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης, μέχρι τις 12.01 σήμερα.

«Η επιβράδυνση της ροής πληροφορίων στα μέσα ενημέρωσης του ΙΚ ήταν σημαντική τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Τσάρλι Γουίντερ, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία, τονίζοντας  όμως, ότι «ουδέποτε πέρασαν 24 ώρες πλήρους σιωπής» εκ μέρους τους. 

Γενικότερα, οι δίαυλοι επικοινωνίας του ΙΚ στο Telegram φιλοξενούν περισσότερα από δέκα μηνύματα ημερησίως, τα οποία περιλαμβάνουν από ηχογραφημένες ανακοινώσεις σε πολλές γλώσσες που αφορούν τις στρατιωτικές «επιτυχίες» των τζιχαντιστών, μέχρι φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο «χαλιφάτο». Την Τετάρτη, η οργάνωση ήταν ενεργή στο διαδίκτυο μόνο για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια σταμάτησε η ροή πληροφοριών μέχρι σήμερα, όταν και μεταδόθηκε μια τετράλεπτη, ηχογραφημένη είδηση στα αραβικά, η οποία αφορούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ. 

Το ΙΚ έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη που κατάκτησε το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία και σήμερα ελέγχει μόνο μερικούς θύλακες στην έρημο που εκτείνεται στα σύνορα των δύο χωρών.

 Τα μέλη του ΙΚ που ασχολούνται με την προπαγάνδα της οργάνωσης αποτελούν βασικούς στόχους του υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, κάτι το οποίο ενδεχομένως εξηγεί αυτήν την ασυνήθιστη «σιωπή».

«Η υποδομή των μέσων ενημέρωσης του ΙΚ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες και, λόγω αυτού, τα πράγματα αλλάζουν», εξήγησε ο Γουίντερ. Το ΙΚ ενδέχεται να προσπαθεί αυτήν την περίοδο να μεταφέρει σε άλλη περιοχή τα προπαγανδιστικά γραφεία του ή τα μέλη του ή να επιχειρεί να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή