Γερμανία: Υπό πίεση ο Μάρτιν Σουλτς

Γερμανία: Υπό πίεση ο Μάρτιν Σουλτς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις, ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, δέχεται ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να δείξει ευελιξία έναντι του ενδεχόμενου σχηματισμού νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ.

Ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με αντικείμενο την υπέρβαση της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών – Πρασίνων, το Σαββατοκύριακο. Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το SPD, παροτρύνει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων σε συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου το SPD είχε μεγάλες απώλειες, ο Μάρτιν Σουλτς, υποστηριζόμενος από την πλειονότητα της κομματικής ηγεσίας, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU της Αγκελα Μέρκελ, αναγγέλλοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Χθες, όμως, φάνηκε να υιοθετεί πιο διαλλακτικούς τόνους.

«Το SPD έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης του στην παρούσα δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος με συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα μας τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες», προσέθεσε.

Εκκληση στον Σουλτς να αναθεωρήσει την αντιπολιτευτική στάση του απηύθυνε και ο Φόλκερ Κάουντε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. «Είναι πεποίθησή μου ότι οι εταίροι στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού μπορούν να συμφωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα Suedwest Presse.

Παρόμοιες φωνές ακούγονται και από το εσωτερικό του SPD. «Χρειάζεται να συζητήσουμε κάθε εναλλακτική λύση», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Θόρστεν Σέφερ-Γκούμπελ, ενώ η πρώην υπουργός Υγείας, Ούλα Σμιτ, υποστήριξε πως «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί τη συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού».

Εσωτερική αναταραχή παρατηρείται και στους Βαυαρούς συμμάχους της Αγκελα Μέρκελ, το κόμμα CSU. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ, είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις με ηγετικά στελέχη, καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του, χρεώνοντάς του τη διαρροή ψήφων προς το ξενοφοβικό κόμμα AfD στις πρόσφατες εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή