Οργή Μόσχας για τη σύλληψη Κερίμοφ

Οργή Μόσχας για τη σύλληψη Κερίμοφ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εντονες υπήρξαν χθες οι αντιδράσεις της Μόσχας στην άσκηση δίωξης εις βάρος του Ρώσου γερουσιαστή και μεγιστάνα Σουλεϊμάν Κερίμοφ, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ, ο εισαγγελέας της Νίκαιας, Ζαν-Μισέλ Πρετρ, είπε: «Ο Κερίμοφ πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του, να καταβάλει χρηματική εγγύηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, να παρουσιάζεται πολλές φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα και να μην έρθει σε επαφή με πρόσωπα που συνδέονται με τη δικογραφία». Ο Κερίμοφ συνελήφθη τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, ενώ παρά την πρόταση της εισαγγελίας για προφυλάκισή του, ο αρμόδιος δικαστής επέλεξε να μη θέσει τον Ρώσο ολιγάρχη υπό κράτηση.

Σε σύσκεψη στη ρωσική βουλή, τη Δούμα, εκλήθη χθες ο Γάλλος επιτετραμμένος, ύστερα από την ψήφιση διαμαρτυρίας για την παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης σχετικά με τη διπλωματική ασυλία μελών του ρωσικού κοινοβουλίου. «Η Δούμα θα προστατεύσει τα νομικά συμφέροντα κάθε Ρώσου υπηκόου», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη διαμαρτυρία της ρωσικής βουλής απάντησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών: «Ο κ. Κερίμοφ διαθέτει διπλωματική ασυλία μόνο για τις πράξεις του ως μέλους της Γερουσίας και όχι ως πολίτη».

Ο Κερίμοφ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 7 δισ. δολάρια, κατηγορείται ότι είναι κρυφός κάτοχος ιδιοκτησίας στο θρυλικό Καπ ντ’ Αντίμπ της Κυανής Ακτής. Η αγορά των ιδιοκτησιών αυτών πραγματοποιήθηκε χάρη σε μεσάζοντες και για ποσά που δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές. Πηγή της εισαγγελίας ανέφερε χθες ότι ο Κερίμοφ ενδέχεται να αποζημιώσει το γαλλικό κράτος για διαφυγόντα φορολογικά έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ. Ο 51χρονος Κερίμοφ, με καταγωγή από τον Καύκασο, απέκτησε την περιουσία του μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, εξαγοράζοντας μερίδιο του κολοσσού των λιπασμάτων Uralkali.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή