Παπούα Νέα Γουινέα: Εισβολή αστυνομικών σε καταυλισμό προσφύγων

Παπούα Νέα Γουινέα: Εισβολή αστυνομικών σε καταυλισμό προσφύγων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Σε άγρια αντιπαράθεση ήρθαν χθες οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας με περισσότερους από 300 πρόσφυγες, ύστερα από διαταγή που τους απηύθυναν οι Αρχές προκειμένου να αποχωρήσουν από καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων του νησιού Μάνους, ο οποίος υπάγεται στη δικαιοδοσία της Αυστραλίας. Βίντεο που τραβήχτηκε από τον Σουδανό πρόσφυγα Αμπντούλ Αζίζ εμφανίζει την αστυνομία να διατάζει διά μεγαφώνου τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, καθώς η παραμονή τους εθεωρείτο παράνομη. «Κατέστρεψαν τα πάντα. Τα προσωπικά αντικείμενά μας, το καταφύγιο, τα δωμάτια και τα κρεβάτια», ανέφεραν οι πρόσφυγες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους σε περίπτωση που μεταφερθούν σε άλλο κέντρο κράτησης εξαιτίας των απειλών των κατοίκων.

«Δεν θέλουμε άλλη φυλακή. Θέλουμε να φύγουμε από εδώ, αλλά χρειάζεται να μας προσφέρουν μια επωφελή λύση», δήλωσε πρόσφυγας. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντομινίκ Κακάς δήλωσε πως δεν θα επιβληθεί βία ώστε να εγκαταλειφθεί ο καταυλισμός του νησιού Μάνους. «Δεν τίθεται ζήτημα επιδρομής. Υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση με τους πρόσφυγες. Δεν πρόκειται για έξωση, τους λέμε να φύγουν καθώς στην άλλη πλευρά υπάρχει νερό, φαγητό και επαρκής προστασία», δήλωσε ο ίδιος. Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ. «Νομίζουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να πιέσουν την αυστραλιανή κυβέρνηση να έρθουν στην Αυστραλία. Λοιπόν, δεν θα πιεστούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα κι αν γίνει δεκτή η αίτησή τους για παροχή ασύλου στην Αυστραλία, οι πρόσφυγες δεν γίνονται δεκτοί στη χώρα, με την Καμπέρα να τους προσφέρει την επιλογή να εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η πολιτική αυτή δεν είναι επιτυχής, καθώς πολλοί λίγοι πρόσφυγες έχουν φύγει για να ζήσουν σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία έχει προβεί σε συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουινέα και το κράτος Ναούρου του Ειρηνικού έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ώστε να κρατούνται εκεί χιλιάδες πρόσφυγες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, που επιχειρούν να προσεγγίσουν την Αυστραλία, ήδη από το 2013. Ωστόσο, η αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας έχει γίνει αντικείμενο έντονη κριτικής από την πλευρά του ΟΗΕ και ακτιβιστικών οργανώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή