Προς πρόωρες εκλογές η Ιρλανδία, λόγω σκανδάλου

Προς πρόωρες εκλογές η Ιρλανδία, λόγω σκανδάλου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Ιρλανδία, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες το Φιάνα Φέιλ, το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, στον απόηχο σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φράνσες Φιτζέραλντ.

Οι απαρχές του σκανδάλου τοποθετούνται στο 2006, σε περίοδο κατά την οποία η Φιτζέραλντ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Η κριτική αφορά το ότι η ίδια δεν ήταν ικανή να διαχειριστεί ένα νομικό ζήτημα για τη σύγκρουση των αστυνομικών αρχών με έναν πληροφοριοδότη, που αποκάλυψε τη διαφθορά και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε το ιρλανδικό αστυνομικό σώμα. Η πρόταση δυσπιστίας είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί την Τρίτη, εκτός εάν η Φιτζέραλντ παραιτηθεί, όρο που έχει θέσει το Φιάνα Φέιλ ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Οι πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι η κατάλληλη περίοδος διεξαγωγής εκλογών θα ήταν τα μέσα Ιανουαρίου. Η σοβαρότητα της κατάστασης εντείνεται και από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου με κεντρικό θέμα την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Σε αυτή, η Ιρλανδία θα αναμετρηθεί με κρίσιμα διακυβεύματα που αφορούν τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και το κατά πόσον η τελευταία θα παραμείνει ή όχι στην τελωνειακή ένωση.

Η Φράνσες Φιτζέραλντ επισήμως έχει λάβει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ και του υπουργού Εξωτερικών Σάιμον Κόβανι. Χθες το πρωί, ο Κόβανι δήλωσε πως οι πρόωρες εκλογές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ιρλανδία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή