Ποινικές διώξεις Αλβανόφωνων του Κοσόβου

Ποινικές διώξεις Αλβανόφωνων του Κοσόβου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τις πρώτες διώξεις ετοιμάζεται να απαγγείλει ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα των αλβανόφωνων του Κοσόβου εις βάρος των Σέρβων της επαρχίας αυτής την περίοδο 1998-99. Το δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να ασκήσει διώξεις ή να καλέσει ως μάρτυρες εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης της Πρίστινας, θα συνέλθει στην Ολλανδία. Το Ειδικό Δικαστήριο του Κοσόβου συστήθηκε στη Χάγη για να εκδικάσει υποθέσεις σφαγών Σέρβων του Κοσόβου από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει την αναγνώρισή του από 110 κράτη του κόσμου, στα οποία δεν περιλαμβάνονται η Σερβία και η Ρωσία. Από τον στρατό του UCK προήλθε μεγάλο ποσοστό των σημερινών κυβερνητικών στελεχών του Κοσόβου, ενώ μέλη του UCK φέρεται να αφαιρούσαν όργανα δολοφονηθέντων Σέρβων αιχμαλώτων για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Η πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου, Εκατερίνα Τρενταφίλοβα, ανέφερε ότι η υπηρεσία της είναι έτοιμη να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων. «Ουδείς στο Κόσοβο θα έχει ασυλία, ανεξάρτητα από τη θέση του. Θα αποδώσουμε ατομικές ευθύνες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, χωρίς να σταθούμε στο θρήσκευμα ή στην εθνική καταγωγή των δραστών», είπε η κ. Τρενταφίλοβα.

Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2011 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη του Κοσόβου, όπως ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, συνδέονται με φρικτά εγκλήματα εις βάρος Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανόμενης και της αφαίρεσης οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου. Ο Θάτσι αρνείται κάθε ανάμειξη σε τέτοιες πράξεις.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας (ICTY) –ξεχωριστό από το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο– αναμένεται να διακόψει οριστικά τις εργασίες του μετά την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς αυτή την εβδομάδα για γενοκτονία.

Σύνολο, 161 άτομα

Το ICTY άσκησε διώξεις σε 161 άτομα, στα οποία περιλαμβάνεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στη φυλακή εν μέσω της δίκης του. Από αυτά, 83 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ 60 εξ αυτών ήταν Σέρβοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή