ΚΟΣΜΟΣ

Φλιν: έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ

Φλιν: έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ

Τη διακοπή κάθε επικοινωνίας γύρω από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ με τη νομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα οι νομικοί σύμβουλοι του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν.

Η έρευνα του Μιούλερ αφορά πιθανή εμπλοκή στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με ρωσικές υπηρεσίες, με στόχο να πληγεί η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Η άρνηση της νομικής ομάδας του Φλιν να έλθει σε επαφή με αυτήν του προέδρου Τραμπ ενδέχεται να σημαίνει ότι ο Μάικλ Φλιν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον Μιούλερ, εξασφαλίζοντας ασυλία με αντάλλαγμα τη συνεργασία του. Παρότι η ανακοίνωση των δικηγόρων του Μιούλερ δεν αποδεικνύει ότι ο απόστρατος στρατηγός συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα, νομικοί εκτιμούν ότι ο Φλιν βρίσκεται στο πρώτο στάδιο διαπραγμάτευσης που θα προσφέρει στον ίδιο και τον γιο του ασυλία. Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Φλιν, ιδιαίτερα μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος του Πολ Μάναφορτ, του Ρικ Γκέιτς και του Τζορτζ Παπαδόπουλου.

Κανείς από τους παραπάνω δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Φλιν, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Μεταξύ των περιστατικών που ερευνά ο Μιούλερ είναι ιδιωτική συνάντηση μεταξύ του στρατηγού Φλιν, του Ρώσου πρεσβευτή και του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Παρότι μέχρι στιγμής ο στρατηγός Φλιν θεωρείτο πιστός στον πρόεδρο Τραμπ, η προοπτική ο γιος του να αντιμετωπίσει δίωξη για κακούργημα τον έπεισε να έλθει σε συνεννόηση με τον ειδικό εισαγγελέα. Ο Μάικλ Φλιν ο νεότερος έχει εμπλακεί σε σειρά οικονομικών συμφωνιών, τις οποίες εξετάζει ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ.

«Ο καθένας τον δρόμο του»

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ούτε ο στρατηγός Φλιν, αλλά ούτε και κάποιο άλλο πρώην στέλεχος, διαθέτει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του προέδρου Τραμπ. «Συμπαθεί προσωπικά τον στρατηγό Φλιν, αλλά συνειδητοποιεί ότι στο θέμα του ειδικού εισαγγελέα θα ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο του», έλεγε ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Τάι Κομπ.