Καταλωνία: Εμμένει εμμέσως στα περί ανεξαρτησίας ο Πουτζντεμόν

Καταλωνία: Εμμένει εμμέσως στα περί ανεξαρτησίας ο Πουτζντεμόν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταλανικές περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα επιτρέψουν να «επικυρωθεί» η βούληση των Καταλανών να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε σήμερα από το Βέλγιο ο καθαιρεθείς Καταλανος πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του εκλογικού συνδυασμού και ξεκινώντας έτσι επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία. 

Με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, «εμείς οι Καταλανοί δείξαμε σε όλον τον κόσμο πως έχουμε την ικανότητα και τη βούληση να γίνουμε ένα ανεξάρτητο κράτος. Και στις 21, οφείλουμε να το επικυρώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Είναι οι πιο σημαντικές εκλογές της ιστορίας μας, αυτές οι οποίες θα γράψουν το χρονικό του αιώνα», προσέθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια του για την έλλειψη ενότητας μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και συμμετέχουν χωριστά στις εκλογές. «Είναι η στιγμη της Καταλωνίας, όχι των πολιτικών κομμάτων. Είναι η στιγμή της ενότητας», είπε. 

Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν, «Μαζί για την Καταλωνία», περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους υποψηφίους. 

Το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επέκρινε ζωηρά αυτή την πρώτη πολιτική ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο, η οποία, σύμφωνα με τον κομματικό εκπρόσωπο Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς, ήταν μία «σουρεαλιστική στιγμή» για τον καθαιρεθέντα Καταλανό πρόεδρο

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αφύσικο, τίποτε πιο σουρεαλιστικό, τίποτε πιο παράδοξο», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, προσθέτοντας πως «ο Πουτζντεμόν έγινε ένα πρόσωπο γκροτέσκο. (…) Ο Πουτζντεμόν δεν ζει στις Βρυξέλλες, κρύβεται εκεί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή