Ετοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί

Ετοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαύρος καπνός, στάχτη και φωτιά αναδύονται από την κορυφή του όρους Αγκούνγκ στο Μπαλί.

Το επίπεδο συναγερμού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Το Γενικό Συμβούλιο Διαχείρισης Καταστροφών προειδοποιεί για την πιθανότητα να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή προκαλώντας καταστροφικές ζημιές.

«Κάθε νύχτα, η φωτιά φαίνεται όλο και πιο καθαρά, κάτι που υποδεικνύει πως είναι πολύ πιθανή μια μεγαλύτερη έκρηξη».

Ο Γεωλόγος Μαρκ Τινγκέι του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας δήλωσε ότι το όρος Αγκούνγκ πιθανότατα περνάει στην επόμενη φάση, αυτή της μαγματικής έκρηξης, όπου η λάμψη της λάβας φαίνεται από τον κρατήρα.

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι εκρήξεις είναι απρόβλεπτες και έτσι δεν είναι σίγουρο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Επίσης, είπε πως οι Ινδονησιακές αρχές έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως εδώ και μήνες για την έκρηξη και ότι αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Ταλαιπωρία, αλλά όχι κίνδυνος για τους τουρίστες

Οι επισκέπτες της χώρας δεν έχουν λόγο ανησυχίας, καθώς το ηφαίστειο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τις τουριστικές περιοχές, πολύ μακριά από τη ζώνη αποκλεισμού. Παρόλα αυτά, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν το αεροδρόμιο Νούραχ Ράι από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη. 59.000 κάτοχοι αεροπορικών εισιτηρίων είδαν 445 πτήσεις να ακυρώνονται.

Τι γίνεται με τους ντόπιους

Η ζώνη αποκλεισμού τα 10 χιλιόμετρα σε ακτίνα με κέντρο το ηφαίστειο και οι αρχές διατάξαν τους ντόπιους να εκκενώσουν την περιοχή. Η εντολή αφορά 100.000 κατοίκους, αλλά μέχρι τώρα, μόνο 40.000 έχουν εκκενώσει. Επίσης, έχουν μοιραστεί μάσκες και γίνονται προσπάθειες για  προστατευτικά γυαλιά, αλλά και τηλεοράσεις που θα δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ενημερώνεται, σε περίπτωση που κάποια ηφαιστειακή έκρηξη προκαλέσει διακοπή ρεύματος.

Κανόνας και όχι εξαίρεση αυτά τα φαινόμενα

Μπορεί το ηφαίστειο να έκλεισε πάνω από 50 χρόνια ανενεργό, από το 1963 που εξερράγη τελευταία φορά, όμως η Ινδονησία έχει περισσότερο από 130 ακόμα ενεργά ηφαίστεια, καθώς βρίσκεται στον Δακτύλιο της φωτιάς, το μέρος δηλαδή οπού οι τεκτονικές πλάκες κινούνται και συγκρούονται, προκαλώντας συχνά σεισμικά και ηφαιστειακά φαινόμενα.

Πηγή: BBC Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή