Εν μέσω συζητήσεων για Brexit πρόωρες κάλπες στην Ιρλανδία

Εν μέσω συζητήσεων για Brexit πρόωρες κάλπες στην Ιρλανδία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Σε πρόωρες εκλογές απειλεί να εξελιχθεί η σοβούσα πολιτική κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Ιρλανδίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για το Brexit και της Συνόδου Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ είχε σύσκεψη χθες το βράδυ με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Μάρτιν του Φίνε Φόιλ, σε μία προσπάθεια να αποσοβηθούν οι πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Βαράντκαρ ηγείται του μειοψηφικού Φίνε Γκάιλ και απολαμβάνει της στήριξης του Φίνε Φόιλ. Ο Μάικλ Μάρτιν, όμως, σκοπεύει να καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ, γύρω από τον χειρισμό υπόθεσης διαρροής πληροφοριών στον Τύπο. Ο Βαράντκαρ έχει δηλώσει ότι, εφόσον η πρόταση μομφής κατά της κ. Φιτζέραλντ δεν αποσυρθεί, θα αναγκασθεί να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Ιρλανδία αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο, καθώς το Δουβλίνο καλείται να αποφανθεί εάν το Λονδίνο έχει σημειώσει προόδους στο θέμα των μελλοντικών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της Ε.Ε.

«Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης. Η Φράνσις Φιτζέραλντ πρέπει, όμως, να αποχωρήσει», είπε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Μάρτιν.

Τα ιρλανδικά κόμματα στηρίζουν τις θέσεις του Βαράντκαρ για το Brexit, ενώ δημοσκόπηση του Σαββάτου έδειξε ότι κανένα από τα κόμματα της Βουλής της Ιρλανδίας δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή