Με μεσολάβηση Πούτιν, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 40 χλμ. προσφέρει στο Ισραήλ ο Ασαντ

Με μεσολάβηση Πούτιν, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 40 χλμ. προσφέρει στο Ισραήλ ο Ασαντ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή, η εφημερίδα του Κουβέιτ, Αλ Τζαρίντα, αποκάλυψε πως μια πηγή από το Ισραήλ μετέφερε τη δέσμευση της χώρας για καταστροφή όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων επιρροής του Ιράν σε εμβέλεια 40 χιλιομέτρων από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η πηγή, η οποία παραμένει ανώνυμη, είπε πως κατά την αιφνίδια επίσκεψη του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Άσαντ μετέφερε ένα μήνυμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τελικό αποδέκτη τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η Δαμασκός θα συμφωνήσει σε μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή πλάτους 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα στα υψίπεδα του Γκολάν, ως μέρος μιας ευρείας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με την προϋπόθεση, όμως, ότι το Ισραήλ δε θα προσπαθήσει να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ από την εξουσία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, ο Πούτιν ήρθε σε επικοινωνία με τον Νετανιάχου και παρέδωσε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε πως είναι πρόθυμος να δεχτεί τη συμφωνία, αλλά το Ισραήλ θα διατηρήσει τη βούλησή του να ξεριζώσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ από τη χώρα.

Το Ισραήλ βλέπει στο πρόσωπο του Άσαντ τον τελευταίο πρόεδρο της κοινότητας των Αλαουίτων και θεωρεί πως η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία που θα καταλήξει σε μια κυβέρνηση λιγότερο συνδεδεμένη με το Ιράν, θα ευνοήσει το Τελ Αβίβ. Οι Αλαουίτες είναι μια κοινότητα Σιιτών που αποτελεί μειονότητα στη Συρία και υποστηρίζεται εδώ και πολύ καιρό από το Ιράν, το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή του στις χώρες από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τη Μεσόγειο. Η ίδια πηγή σχολίασε επίσης πως μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, η διαμάχη στη Συρία θα γίνει «ακόμα πιο περίπλοκη», καθώς θα δημιουργηθεί κενό χωρίς την προαναφερθούσα μειονότητα.

Δυνάμεις με υποστήριξη από τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν πολεμούν ενάντια στο ISIS, ενώ επίσης προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις επαναστατικές ομάδες που εναντιώνονται στο τωρινό καθεστώς. Τα δεδηλωμένα συμφέροντα της Ρωσίας συμπίπτουν με τη θέληση του Ιράν να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία.

Το Ισραήλ έχει συμμετάσχει κυρίως στις περιφερειακές πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στον πόλεμο στη Συρία, απαντώντας σε πυρά στα βόρεια σύνορα και ενίοτε βομβαρδίζοντας στρατιωτικές βάσεις, όπως μια αποθήκη όπλων και ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο που εικάζεται ότι κατασκεύαζε χημικά όπλα. Η Δαμασκός και η Ιερουσαλήμ έχουν ανταλλάξει βαριές απειλές, με τον Νετανιάχου να απειλεί με βομβαρδισμό το παλάτι του Άσαντ και τις αρχές της Συρίας να προειδοποιούν πως οι επιθέσεις του Ισραήλ σε Σύρους θα έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ λειτούργησε αρκετά στρατιωτικά νοσοκομεία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι τραυματίες πολέμου λάμβαναν φροντίδα, ώστε μετά να επιστρέψουν στη Συρία. Κάποιοι από τους τραυματίες ήταν επαναστάτες που πολεμούσαν ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ, επιτρέποντας σε κάποιους να ισχυριστούν ότι το Ισραήλ βοηθάει τους επαναστάτες να εκθρονίσουν τον Άσαντ.

Πηγή: Jpost

Επιμέλεια: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή