Εθνικιστικός πυρετός στην Τεχεράνη

Εθνικιστικός πυρετός στην Τεχεράνη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από χρόνια κυνισμού και πολιτικής αδιαφορίας, η μεσαία τάξη του Ιράν μοιάζει να έχει κυριευθεί από εθνικιστικό πυρετό.

Η αλλαγή αυτή αποδίδεται σε δύο παράγοντες: την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία και τον ενισχυόμενο ανταγωνισμό Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

Το 2016, οι Ιρανοί άκουσαν τον υποψήφιο για την προεδρία και μετέπειτα πρόεδρο, να καταγγέλλει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ως τη «χειρότερη συμφωνία που υπεγράφη ποτέ». Με φρίκη, οι Ιρανοί παρακολούθησαν αργότερα τον πρόεδρο Τραμπ να πουλάει όπλα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, συμμετέχοντας σε παραδοσιακό πολεμικό χορό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ. Τέλος, οι πολίτες του Ιράν ανησυχούν έντονα για την εξωτερική πολιτική του διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον οποίο θεωρούν παρορμητικό και άπειρο.

Την ίδια στιγμή, οι Ιρανοί νιώθουν υπερηφάνεια για τον ρόλο που παίζουν οι υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη σιιτικές πολιτοφυλακές στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Οι δύο δημοφιλέστεροι Ιρανοί σήμερα είναι ο στρατηγός Σουλεϊμανί, επικεφαλής του ιρανικού εκστρατευτικού σώματος και ο μετριοπαθής υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ και οι Σαουδάραβες πέτυχαν αυτό που δεκαετίες καταπίεσης δεν είχαν καταφέρει: να πείσουν την πλειοψηφία των Ιρανών να υιοθετήσει τη σκληροπυρηνική γραμμή, που θέλει τις ΗΠΑ και το Ριάντ να μην είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και την Τεχεράνη να είναι ικανή –και έτοιμη– να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της στο εξωτερικό.

«Χάρη στα ανειλικρινή και τρελά σχόλια του Τραμπ, αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστες. Πολλοί δεν μας πίστευαν, αλλά μετέβαλαν την άποψή τους», λέει ο προσκείμενος σε σκληροπυρηνικούς πολιτικούς κύκλους, πολιτικός αναλυτής Χαμιντρεζά Ταραγκί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή