Το «όπλο» του πετρελαίου χρησιμοποιεί η Βαγδάτη

Το «όπλο» του πετρελαίου χρησιμοποιεί η Βαγδάτη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση μήνα μετά την αστραπιαία εκδίωξη των Κούρδων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, η ιρακινή κυβέρνηση επιστρατεύει το άλλο ισχυρό της «όπλο» για να ενισχύσει τη θέση της – εκείνο του πετρελαίου.

Επικαλούμενο Ιρακινό αξιωματούχο, το Reuters αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης πρόκειται να εκτρέψει τη μελλοντική ροή του πετρελαίου που αντλείται από το Κιρκούκ και μέχρι σήμερα μεταφερόταν, σε μεγάλο μέρος του, μέσω αγωγών στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν. Στο εξής, το πετρέλαιο του Κιρκούκ θα κατευθύνεται στο διυλιστήριο Ντόρα, στα περίχωρα της Βαγδάτης και στο Μπαϊτζί, βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ «στο εγγύς μέλλον» μέρος του αργού πετρελαίου από το Κιρκούκ θα μεταφέρεται με φορτηγά στο διυλιστήριο Κερμανσάχ, στο Ιράν. Ο έλεγχος των πετρελαίων του Κιρκούκ, που αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, αποτελεί «μήλον της Eριδος» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Παράλληλα, η Βαγδάτη κάλεσε χθες τις ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για συμβόλαια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εννέα νέα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων. Oπως γνωστοποίησε ο υπουργός Πετρελαίου, Τζαμπάρ αλ Λουαΐμπι, πέντε από τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, τρία κοντά στο Κουβέιτ και ένα είναι υπεράκτιο, στην περιοχή του Κόλπου.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος προσέθεσε ότι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται αυτά τα οικόπεδα είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, καθώς αποτελούσαν πεδία συγκρούσεων μεταξύ του Ιράκ και των γειτόνων του, επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Το Ιράκ είναι ο δεύτερος παραγωγός πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα μετά τη Σαουδική Αραβία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή