ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμη για το πρώτο πανεπιστημιακό ομόλογο η Οξφόρδη

Ετοιμη για το πρώτο πανεπιστημιακό ομόλογο η Οξφόρδη

Στην έκδοση του πρώτου «πανεπιστημιακού ομολόγου» προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια ύψους 250 εκατομμυρίων λιρών προχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Θωρακισμένο με την άριστη (τριπλό A) πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Moody’s, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου έχει εδώ και καιρό αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα J.P Morgan να σχεδιάσει την έκδοση ενός ομολόγου 100ετούς διάρκειας προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον των διάσημων κολεγίων του.

Η πρόσφατη αξιολόγηση από τη Moody’s έφερε μάλιστα την Οξφόρδη στο ίδιο ύψος πιστοληπτικής αξιολόγησης με το Κέιμπριτζ  καθώς και με κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα όπως αυτά του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ.

Η αξιολόγηση αντανακλά την δυναμική της Οξφόρδης ως κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα  που προσελκύει σημαντικά κεφάλαια αλλά και εξέχοντες ακαδημαϊκούς, σημειώνει στην ανάλυσή της η Moody’s.

Εάν η  διάθεσή του εξελιχθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια τέτοιου είδους ομόλογο.

Η κίνηση αυτή ως χρηματοπιστωτικό εργαλείο αποτελεί  συνέχεια των πρόσφατων χρεωστικών τίτλων που εξέδωσαν διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία τα τελευταία χρόνια  βλέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις προς αυτά να μειώνονται σταθερά.

Τις ανησυχίες για το οικονομικό μέλλον των βρετανικών πανεπιστημίων επιτείνει και το Brexit καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι η απόσχιση από τον ερευνητικό πυρήνα της Ευρώπης μπορεί επίσης να επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στα οικονομικά των ιδρυμάτων.

Πηγή: Reuters