Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 αμερικανοί στρατιωτικοί θα σταλούν στα μέτωπα το 2018

Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 αμερικανοί στρατιωτικοί θα σταλούν στα μέτωπα το 2018

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα χρειαστεί μια σημαντική αύξηση των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στα μέτωπα στο Αφγανιστάν, παρέχοντας συμβουλές και υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, για να απωθηθούν οι Ταλιμπάν το 2018, προεξόφλησε την Τρίτη ο διοικητής της στρατιωτικής αποστολής των ΗΠΑ στην ασιατική χώρα, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον.

Ο στρατηγός Νίκολσον διαβεβαίωσε ότι «πολύ πάνω από 1.000» αμερικανοί στρατιωτικοί θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή την επόμενη χρονιά.

Θα ενσωματώνονται σε επίπεδο «καντάκ», κατά τον αφγανικό όρο για τα τάγματα, που γενικά αριθμούν από 300 ως 400 άνδρες, πρόσθεσε ο αμερικανός διοικητής.

Αμερικανοί στρατιώτες εκτελούν ήδη τέτοιες αποστολές, αλλά ο αριθμός τους θα «αυξηθεί ραγδαία», διευκρίνισε ο στρατηγός Νίκολσον.

Η κλιμάκωση αυτή θα σημάνει, αναγνώρισε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματικός, «μεγαλύτερο κίνδυνο» για τα στρατεύματα των ΗΠΑ. Πάντως οι στρατιωτικοί θα έχουν την υποστήριξη όλων των διαθεσίμων αεροπορικών μέσων και στοιχείων αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών στη χώρα, διαβεβαίωσε ο στρατηγός.

Τα σχόλια αυτά του διοικητή της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής εγγράφονται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Αφγανιστάν. Η στρατηγική αυτή, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, οδήγησε ήδη στην αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ περίπου 3.000 επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις επί του πεδίου.

Η νέα αμερικανική στρατηγική αφορά επίσης το Πακιστάν, το οποίο ο Τραμπ κατηγόρησε ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους «πράκτορες του χάους». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επίσης κατήγγειλε πως πολλοί εξτρεμιστές βρίσκουν ακόμη καταφύγιο στο πακιστανικό έδαφος.

Μολονότι αναγνώρισε πως οι Πακιστανοί έχουν «εμπλακεί σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα εναντίον του εξτρεμισμού στη δική τους χώρα», ο στρατηγός Τζον Νίκολσον σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει καμιά ουσιαστική αλλαγή στη στάση του Ισλαμαμπάντ.

Μέλη του εξτρεμιστικού δικτύου Χακάνι, το οποίο συνδέεται με τους Ταλιμπάν, συνεχίζουν να βρίσκονται στην πακιστανική πλευρά της λεγόμενης Γραμμής Ντουράντ—των συνόρων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν—πρόσθεσε ο αμερικανός ανώτερος αξιωματικός.

Οι Αμερικανοί διατηρούν πάντως «προσδοκίες»: «Δεν έχουμε ακόμη δει να τίθενται σε εφαρμογή αλλαγές, αλλά ελπίζουμε (…) ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί με τους Πακιστανούς για να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες που περνούν τη Γραμμή Ντουράντ», είπε ο στρατηγός Νίκολσον.

Όπως και οι προκάτοχοί του, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του πολέμου που διαρκεί πλέον 16 χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι έχει υπάρξει μια «καμπή». Προέβλεψε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα καταφέρουν να επαναφέρουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καμπούλ εδάφη στα οποία κατοικεί το 80% του πληθυσμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σήμερα η κυβέρνηση εκτιμάται ότι διατηρεί τον έλεγχο εδαφών όπου ζει το 64% του πληθυσμού του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή