Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την πιο εξελιγμένη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου μέχρι στιγμής πραγματοποίησε χθες η Βόρεια Κορέα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την κούρσα για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ, με δεδηλωμένο στόχο να αποθαρρύνει αμερικανικό πλήγμα κατά της χώρας. Αντίθετα με αυτό που συνήθιζε ώς τώρα, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον πύραυλο αυτόν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες ενδείξεις, ο πύραυλος έπεσε εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Νοτιοκορεατικές πηγές υπολόγισαν ότι ο πύραυλος ανέβηκε στο Διάστημα, σε ύψος 4.500 χιλιομέτρων από τη Γη, προτού πέσει στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 960 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης. Τα δεδομένα αυτά παραπέμπουν σε πύραυλο τύπου Χουασόνγκ-14, όπως αυτοί που δοκιμάστηκαν ήδη δύο φορές φέτος.

Από το 2014 και μετά, η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί περίπου 20 πυραυλικές δοκιμές τον χρόνο, με πυραύλους διαφορετικού βεληνεκούς.

Παράλληλα, η χώρα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Τσο Μιουγκ-Γκιον, η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου εντός του 2018. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το πρόγραμμα διηπειρωτικών πυραύλων.

Η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την εκτόξευση ως «σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι μια κατάσταση την οποία θα διαχειριστούμε» και προσέθεσε ότι «η εκτόξευση δεν αλλάζει την αμερικανική προσέγγιση». Στις αρχές Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν άσκηση προσομοίωσης πληγμάτων προς τη Βόρεια Κορέα, στην οποία έλαβαν μέρος για πρώτη φορά τρία αεροπλανοφόρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή