Ξεσκέπασε επιχείρηση fake news

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εμμισθη υπάλληλος της συντηρητικής οργάνωσης Project Veritas είναι η γυναίκα η οποία ισχυρίσθηκε ψευδώς σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την έδρα της Αλαμπάμα στη Γερουσία, Ρόι Μουρ, την άφησε έγκυο ενόσω αυτή ήταν ανήλικη. Η 41χρονη Τζέιμι Φίλιπς προσπάθησε με το τέχνασμα αυτό να πλήξει την αξιοπιστία της Washington Post.

Σε σειρά διαδοχικών συνεντεύξεών της σε διάστημα δύο εβδομάδων, η Φίλιπς διηγήθηκε τραγική ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Ρόι Μουρ συνήψε ερωτική σχέση μαζί της, όταν αυτή ήταν ακόμη 15 ετών το 1992, ενώ η σχέση αυτή υποχρέωσε τη Φίλιπς να υποβληθεί σε έκτρωση.

Την καχυποψία των δημοσιογράφων προκάλεσε, όμως, η επιμονή της Φίλιπς να μάθει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις της αποκάλυψής της στις πιθανότητες του Μουρ να εκλεγεί στη Γερουσία. Η Washington Post δεν δημοσίευσε τη συνέντευξη, εξαιτίας των αντιφάσεων, στις οποίες περιέπεσε η Φίλιπς.

Το πρωί της Δευτέρας, δημοσιογράφοι της Post είδαν τη Φίλιπς να εισέρχεται στα γραφεία της οργάνωσης Project Veritas στην Ουάσιγκτον, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν σχετίζεται με καμία οργάνωση. Η Project Veritas έχει γίνει διαβόητη για τις αμφίβολης ηθικής δημοσιογραφικές της αποκαλύψεις, με στόχο οργανώσεις των Δημοκρατικών, που βασίστηκαν σε καταγραφές με κρυφή κάμερα και τέτοια άλλα μέσα. Οι προσπάθειες της οργάνωσης αποκαλύπτουν τις μεθόδους που αξιοποιούν συντηρητικοί ακτιβιστές για να πλήξουν την αξιοπιστία «εχθρικών» μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την –ψευδή– διήγηση της Φίλιπς, η ίδια έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική της ηλικία. Ενώ κατοικούσε με θεία της στην Ταλαντίγκα της Αλαμπάμα, η Φίλιπς συνάντησε τον Ρόι Μουρ στην εκκλησία, ενώ αυτός ήταν 30 ετών και συνήψαν ερωτική σχέση. «Ηξερα ότι ήταν λάθος, αλλά δεν με ένοιαζε», είπε η Φίλιπς στη δημοσιογράφο της Post. Η Φίλιπς είπε ότι έμεινε έγκυος από τον Μουρ, ο οποίος την έπεισε να προβεί σε άμβλωση.

Οι αντιφάσεις στη διήγηση της Φίλιπς έκαναν τη δημοσιογράφο της Post, Μπεθ Ράινχαρτ, να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας. Η Φίλιπς ισχυρίσθηκε ότι έζησε στην Αλαμπάμα μόνο για ένα καλοκαίρι στην εφηβική της ηλικία. Ο αριθμός τηλεφώνου που έδωσε, όμως, στους δημοσιογράφους είχε κωδικό της πολιτείας. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Φίλιπς δημοσίευσε έκκληση για χρηματοδότηση, μέσω της ειδικευμένης ιστοσελίδας GoFundMe.com. Στο μήνυμα της σελίδας, η Φίλιπς έγραφε: «Μετακομίζω στη Νέα Υόρκη. Δέχθηκα πρόταση για θέση εργασίας στο κίνημα συντηρητικών ΜΜΕ, με στόχο να πολεμήσω εναντίον του ψεύδους και της παραπληροφόρησης που διασπείρουν τα αριστερά μέσα ενημέρωσης. Θα αξιοποιήσω τις ικανότητές μου για να βοηθήσω το κίνημά μας».

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Project Veritas, ο 33χρονος Τζέιμς Ο’ Κιφ, εμφανίσθηκε σε περιφερειακά γραφεία της οργάνωσης Acorn, που δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Αφροαμερικανών. Ο Ο’ Κιφ κατέγραψε κρυφά συζητήσεις με στελέχη της Acorn, στις οποίες ο συντηρητικός ακτιβιστής εμφανίζεται να ζητεί συμβουλές για να προστατεύσει την ιερόδουλο σύντροφό του από βίαιο μαστροπό. Οι συζητήσεις, τις οποίες υπέκλεψε ο Ο’ Κιφ, οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας της οργάνωσης Acorn.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή