ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντιπρόεδρος του SPD κατακεραυνώνει τη Μέρκελ: Δεν έχει ηγετικά προσόντα

Ο αντιπρόεδρος του SPD κατακεραυνώνει τη Μέρκελ: Δεν έχει ηγετικά προσόντα

Δριμύτατη κριτική ασκεί στην επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολαφ Σολτς, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών του μεγάλου συνασπισμού σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

«Ο μεγάλος συνασπισμός είναι μια εκ των επιλογών, αλλά μόνο μία. Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός ότι θα προκύψει κιόλας. Ο δρόμος προς τη νέα κυβέρνηση είναι μακρύς και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Σολτς, 

Ως συντονιστής των κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής, ασκεί επίσης δριμεία κριτική στις διερευνητικές συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα και στην ίδια την κ. Μέρκελ.

Διαπίστωσε μάλιστα «εμφανέστατη αδυναμία ηγεσίας». Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό «η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπεραπλουστεύει τα πράγματα με το να καταλογίζει τα πάντα στο Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP). Πρόκειται για αποτυχία και της προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Η δυνάμεις της έχουν εξαντληθεί εμφανώς. Είναι αμφίβολο εάν διαθέτει την δύναμη να επιτύχει συμφωνία κατά τις συζητήσεις για την συγκρότηση μιας νέας εκδοχής του μεγάλου συνασπισμού. Στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε συνάρτηση με τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν η καγκελάριος δεν διαθέτει ηγετικά προσόντα. Το πολιτικό της στιλ προφανώς έχει φτάσει στα όριά του. Ο χρόνος των ελιγμών παρήλθε », πρόσθεσε στο γερμανικό περιοδικό.

Σε αντίθεση με άλλους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς τάσσεται σαφώς κατά της ανοχής ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της κ. Μέρκελ: «Η Γερμανία έχει 80 εκατ. κατοίκους, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και είναι η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε επομένως μια σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Σολτς προέτρεψε το κόμμα του να μην διατυπώνει αιτήματα προ των διερευνητικών συζητήσεων , διότι «δεν λέγονται όλα δημοσίως. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Οι συζητήσεις για συνασπισμό Τζαμάικα απέτυχαν και λόγω της έλλειψης σοβαρότητας. Τα τουίτ ενδιαμέσων δεδομένων, το ποστάρισμα εγγράφων εργασίας και η δημόσια χάραξη κόκκινων γραμμών δεν πρόκειται να το ζήσει κανείς με μένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και φερόμενος ως διεκδικητής της προεδρίας του κόμματός του διέψευσε τις εικασίες ότι προτίθεται αν είναι υποψήφιος για την ηγεσία του SPD στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας : « Oι κανονισμοί προβλέπουν την έγκαιρη ανακοίνωση της υποψηφιότητας. Για την προεδρία υποψήφιος είναι μόνον ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα εκλεγεί με ένα πειστικό αποτέλεσμα», όπως διευκρίνισε, ενώ ο ίδιος θα βάλει και πάλι υποψηφιότητα για την θέση του αντιπροέδρου.

Πηγή: Stern