Βρετανία: Ο αρραβώνας που άλλαξε πολλά

Βρετανία: Ο αρραβώνας που άλλαξε πολλά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φορά και έναν καιρό, το 1936, ένας Βρετανός μονάρχης που ονομαζόταν Εδουάρδος Η΄ δεν κατάφερε να παντρευτεί την Αμερικανίδα ερωμένη του, καθώς δεν μπορούσε ταυτόχρονα να είναι βασιλιάς. Ετσι απαρνήθηκε τον θρόνο του και μετακόμισε μαζί της στη Γαλλία. Εκτοτε έζησαν ευτυχισμένοι. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, εξαναγκασμένη να λάβει μια παρόμοια σκληρή απόφαση, η ανιψιά του Μαργαρίτα προτίμησε να κρατήσει τον τίτλο της και να εγκαταλείψει τον διαζευγμένο φίλο της. Τελικά κατέληξε και η ίδια να χωρίσει από τον άνδρα που παντρεύτηκε.

Ολα αυτά, ωστόσο, συνέβησαν σε έναν άλλον αιώνα, σε έναν άλλον κόσμο και πριν από πολλά διαζύγια. Καθώς σκεφτόμαστε την είδηση του αρραβώνα του πρίγκιπα Χάρι, του νεότερου γιου του μελλοντικού βασιλιά της Βρετανίας, και της Μέγκαν Μαρκλ, μιας Αμερικανίδας η οποία, όπως και άλλοι πολλοί στην ιστορία μας, είναι διαζευγμένη, αξίζει να παρατηρήσουμε πόσο δραματικά έχουν αλλάξει η Βρετανία και η βασιλική οικογένεια.

Ο αρραβώνας, που ανακοινώθηκε μπροστά από το Ανάκτορο του Κένσιγκτον, η αποκάλυψη του τεράστιου διαμαντένιου δακτυλιδιού των αρραβώνων, όπως και η πρώτη κοινή συνέντευξή τους με την αφήγηση του ποιος είπε τι σε ποιον είναι ταυτόχρονα ένα τεράστιο θέμα το οποίο, όμως, δεν τυγχάνει της προσήκουσας προσοχής. Και αυτό διότι ο πρίγκιπας Χάρι, πρώην αξιωματικός του στρατού με μια γήινη αίσθηση του χιούμορ που προσδίδει σεξ απίλ σε μια οικογένεια που το είχε ανάγκη, είναι μόνον ο πέμπτος στη σειρά διαδοχής. O μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς είναι εάν πέθαιναν όλοι οι προηγούμενοι.

Ωστόσο, ο αρραβώνας είναι σημαντικός, όχι μόνον επειδή αποσπά την προσοχή από τα τετριμμένα νέα για την οικονομία, το οδυνηρό Brexit και τον χώρο που καταλαμβάνει η Βρετανία στον κόσμο. Περισσότερο αποτελεί απόδειξη του πόσο ανοικτή είναι η Βρετανία και δη σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις για θέματα όπως είναι η φυλή και η μετανάστευση. Ο πατέρας της Μαρκλ είναι λευκός και η μητέρα της Αφροαμερικανίδα. Ετσι, φαίνεται ότι με την ανακοίνωση των αρραβώνων τους ο Χάρι και η Μέγκαν πετάξαν μακριά τους πολλές γενιές παράδοσης και πρότειναν ένα νέο βασιλικό μοντέλο σε μια χώρα που θα πρέπει να προσαρμοστεί, είτε το θέλει είτε όχι.

Ολοι λατρεύουν τους αρραβώνες, όπως εξάλλου και τους γάμους, και ο βρετανικός Τύπος, που έχει εμμονή με τη βασιλική οικογένεια, εξέτασε το θέμα από κάθε πτυχή. Αν όμως κανείς διαβάσει τα άρθρα με προσοχή, μπορεί να βρει τα κεκαλυμμένα ίχνη του ρατσισμού. Ο γάμος των δύο νέων πρόκειται να τελεστεί τον Μάιο στο Ουίνδσορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή