Oι Ροχίνγκια δεν αναγνώριζαν στην πλειονότητα τους τον Πάπα Φραγκίσκο

Oι Ροχίνγκια δεν αναγνώριζαν στην πλειονότητα τους τον Πάπα Φραγκίσκο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος έγινε σήμερα δεκτός από τον ανώτατο βουδιστικό θεσμό της Μιανμάρ και εκτίμησε ότι «είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων και μίσους», την ώρα που η χώρα δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους Ροχίνγκια.

Ωστόσο από τους σχεδόν 900.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, πάρα πολύ λίγοι γνωρίζουν τον επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας.

Όταν δημοσιογράφος του AFP τους έδειξε μια φωτογραφία του 80χρονου ποντίφικα, οι εικασίες έδιναν κι έπαιρναν: ένας βασιλιάς, μια προσωπικότητα από τις ΗΠΑ, ένας πολιτικός από το Μπανγκλαντές ή ακόμη και ένας μουσουλμάνος ιερωμένος.

«Πιστεύω ότι τον έχω δει στα μέσα, αλλά πραγματικά, ποιος είναι; Είναι σπουδαίος;», ρώτησε ο 42χρονος Νουρούλ Κάνταρ, που ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων Ροχίνγκια.

Ζώντας σε μια φτωχή κοινότητα, με το περιβάλλον τους να περιορίζεται συχνά στο χωριό τους, δεν διαθέτουν πολλά μέσα για να γνωρίσουν τον κόσμο. Χωρίς εκπαίδευση, πολλοί από αυτούς είναι αναλφάβητοι.

Ο ιμάμης των Ροχίνγκια, που ζει στον καταυλισμό Κουτουπαλόνγκ, είναι από τους λίγους που αναγνωρίζουν τον πάπα.

«Ο τρόπος με τον οποίο (οι Βιρμανοί) μας βασάνισαν, δεν το επιτρέπει καμία θρησκεία του κόσμου. Είναι ένας μεγάλος ηγέτης μιας άλλης θρησκείας, όμως πιστεύω ότι είναι ένας συνετός άνδρας», δήλωσε. «Ίσως να ζητήσει από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να διευθετήσει το θέμα και να φέρει ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Αν και ο πάπας τον τελευταίο καιρό έχει εκφραστεί συχνά για την τύχη των Ροχίνγκια «που βασανίζονται και σκοτώνονται εξαιτίας των παραδόσεών τους και της πίστης τους», στην πρώτη του επίσημη ομιλία από τη Μιανμάρ χθες απέφυγε να πει τη λέξη «Ροχίνγκια», η οποία αποτελεί ταμπού στη χώρα.

Το πρόγραμμά του στο Μπανγκλαντές, όπου θα βρίσκεται από αύριο Πέμπτη ως το Σάββατο, δεν περιλαμβάνει μια επίσκεψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς, κάτι που καταγγέλλουν πολλοί Ροχίνγκια.

«Αν η επίσκεψή του γίνεται για εμάς, θα έπρεπε να έρθει εδώ για να μας συναντήσει και να μας μιλήσει. Θα έπρεπε να δει πώς ζούμε, πώς ίσα που επιβιώνουμε στο Μπανγκλαντές», κατήγγειλε ο Χάμι Τουσάνγκ την ώρα που περίμενε σε μια ουρά για τη διανομή τροφής.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί στη Ντάκα την Παρασκευή με μια μικρή αντιπροσωπεία Ροχίνγκια.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή