ΝBC: Απολύθηκε ο Ματ Λάουερ για σεξουαλική παρενόχληση

ΝBC: Απολύθηκε ο Ματ Λάουερ για σεξουαλική παρενόχληση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC απέλυσε σήμερα τον παρουσιαστή της ιστορικής ειδησεογραφικής πρωϊνής εκπομπής «The Today Show», Ματ Λάουερ, λόγω καταγγελιών για «ανόρμοστη σεξουαλική συμπεριφόρα». 

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο λογαριασμός της τηλεοπτικής εκπομπής ανακοίνωσε πως «το βράδυ της Δευτέρας, λάβαμε ένα λεπτομερές παράπονο από έναν συνάδελφο για ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας από τον Ματ Λάουερ», συμπληρώνοντας πως για αυτό το λόγο «αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συνεργασία μας».

Επιπλέον, o πρόεδρος του NBC News, Andrew Lack, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι «αυτό πιθανόν δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», ενώ ενημέρωσε το προσωπικό του σταθμού με σημείωμα το πρωί της Τετάρτης. Παρότι το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι είναι το πρώτο παράπονο για τη συμπεριφόρα του στα είκοσι χρόνια που εργαζόταν στους κόλπους του, η διοίκηση του σταθμού ανακοίνωσε ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών της εταιρείας». 

Η Savannah Guthri, συμπαρουσιάστριά του για τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε ενημερωθεί σχετικά αργά το βράδυ της Τρίτης και ανακοίνωσε την είδηση στην έναρξη της εκπομπής «Today». «Είμαστε συντετριμμένοι», σχολίασε.  «Ξυπνήσαμε και οι δύο με τις πρωινές ειδήσεις», είπε η συμπαρουσιάστρια της Guthrie, Hoda Kotb. «Προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε και να το κατανοήσουμε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος γι’ αυτό».

Η απόλυση του Λάουερ είναι η τρίτη «ηχηρή» απόλυση που αφορά κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στους κόλπους των αμερικανικών ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε η απόλυση του Τσάρλι Ρόουζ από το CBS και τον Απρίλιο η λήξη της συνεργασίας του Fox News με τον Μπιλ Ο' Ράιλι. Επιπλέον, έρχεται λίγο μετά από το κύμα παρόμοιων κατηγοριών στους κόλπους του Χόλιγουντ, με κυριότερες τις περιπτώσεις του Αμερικανού ηθοποιού Κέβιν Σπέισι και του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.

Άλλοι εξέχοντες δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των Mark Halperin από το NBC και του Michael Oreskes από το NPR, απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω παρόμοιων καταγγελιών.

Η εκπομπή «Today» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και επικερδείς στην αμερικανική τηλεόραση, με τον Λάουερ να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος για περίπου δύο δεκαετίες.  Συγκεκριμένα, ο 59χρονος ανέλαβε ως κεντρικός συμπαρουσιαστής της «Today» τον Ιανουάριο του 1997 μετά από τρία χρόνια που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων. Στο παρελθόν, κάλυψε για το NBC τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και άλλα ιστορικά ειδησεογραφικά γεγονότα. Το συμβόλαιο του προβλέπει την καταβολή δεκάδων εκατομμύριων το χρόνο και φΦημολογείται ότι ισχύει μέχρι το 2018.

Μέσα ενημέρωσης ερευνούσαν την υπόθεσή του για εβδομάδες

Η ξαφνική απομάκρυνση του ήταν ένα σοκ για τους τηλεθεατές του, αλλά δεν αποτέλεσε έκπληξη στους συνεργάτες του, καθώς γνώριζαν ότι πολλά ειδησεογραφικά μέσα ερευνούσαν την συμπεριφορά του Λάουερ εκτός κάμερας.

Οι δημοσιογράφοι του The New York Times ερευνούσαν για εβδομάδες τον Λαάουερ, σύμφωνα με πηγές που είχαν επικοινωνήσει μαζί τους.

Ο επικεφαλής του Variety New York, Ramin Setoodesh, έγραψε στο twitter του, ότι εκείνος και οι συνάδελφοι του ερευνούσαν εδώ και δύο μήνες τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση κατά του παρουσιαστή.«Υπήρχαν πολλά θύματα», έγραψε ο Setoodeh.

Το CNN δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αμέσως μία δήλωσή του, ενώ εκπρόσωπος του NBC News αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πέραν του σημειώματος του προέδρου του τηλεοπτικού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή