ΚΟΣΜΟΣ

Με «ωμή βία» απαντά ο Σίσι στους τρομοκράτες

Με «ωμή βία» απαντά ο Σίσι στους τρομοκράτες

Να συντρίψουν τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το πρόσφατο μακελειό στο βόρειο Σινά και να αποκαταστήσουν πάση θυσία την ασφάλεια στην περιοχή κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Σίσι.

Μιλώντας σε επίσημη τελετή για τα γενέθλια του Μωάμεθ, που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση, ο ηγέτης της Αιγύπτου κάλεσε τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, υποστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, να χρησιμοποιήσει «ωμή βία», εάν χρειαστεί, προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του.

Σε στάση προσοχής, απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, ο Χεγκάζι τον άκουσε να του δίνει την εξής εντολή: «Διατάσσω ενώπιόν σας και ενώπιον του αιγυπτιακού λαού τον υποστράτηγο Χεγκάζι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ομαλότητα στο Σινά. Με την ευλογία του Θεού και τις δικές σας προσπάθειες και θυσίες, εσείς και η αστυνομία θα αποκαταστήσετε την ασφάλεια, χρησιμοποιώντας όση ωμή βία χρειαστεί».

Ηταν η δεύτερη φορά από τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε τέμενος του βορείου Σινά που ο πρόεδρος Σίσι καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν «ωμή βία» κατά των τζιχαντιστών. Αν και ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που άφησε πίσω της 305 νεκρούς (μεταξύ των οποίων 27 παιδιά), οι δεκάδες εκτελεστές που διέπραξαν τη σφαγή έφεραν τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η Αίγυπτος βαδίζει προς προεδρικές εκλογές, πιθανότατα τον Απρίλιο, και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα.