ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Iσως δεν ήταν η φωνή μου στην κασέτα

Τραμπ: Iσως δεν ήταν η φωνή μου στην κασέτα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη γνησιότητα της διαβόητης κασέτας από τα παρασκήνια της εκπομπής «Access Hollywood», στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προβαίνει σε χυδαία και μισογυνικά σχόλια, αμφισβητεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας ότι ίσως να μην ήταν η δική του φωνή στην ηχογράφηση.

Παρότι ο Τραμπ υποχρεώθηκε σε δημόσια συγγνώμη τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του, ο σημερινός πρόεδρος άρχισε –λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του– να αμφισβητεί δημόσια τη γνησιότητα της κασέτας. Στην ηχογράφηση, ο Τραμπ ακούγεται να κομπάζει με παρουσιαστή της εκπομπής ποικίλης ύλης για την ικανότητά του να σαγηνεύει τις γυναίκες, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «τις πιάνω από το εφήβαιο».

Την ώρα που ολοένα και περισσότερες γυναίκες παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, ο Τραμπ επιμένει να αρνείται ότι προέβη σε τέτοιες δηλώσεις.

Οι απόψεις του Τραμπ μεταβλήθηκαν, όμως, ανάλογα με το πολιτικό κόμμα που εμπλέκεται στις αποκαλύψεις. Ο Τραμπ επαίνεσε τις γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Αλ Φράνκεν. Στην περίπτωση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ρόι Μουρ, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υιοθετεί τις θέσεις του Μουρ και την άρνησή του ότι είχε ερωτικές σχέσεις με ανήλικα κορίτσια.

Θεωρία συνωμοσίας

Τα ψεύδη του Τραμπ πηγάζουν από τη γνωστή συνήθειά του να εμφανίζει εκδοχή της πραγματικότητας που τον βολεύει. Τους τελευταίους μήνες, σύμβουλοι του Τραμπ διαπιστώνουν ότι ο πρόεδρος έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει τη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Ομπάμα να μη γεννήθηκε στις ΗΠΑ. «Δεν είμαι ιστορικός της προεδρίας, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί πρόεδροι έγραψαν και διαμόρφωσαν μόνοι τον μύθο τους. Δείτε τον Τζον Κένεντι. Αν διαβάσετε τα βιβλία του Θίοντορ Ουάιτ, θα διαπιστώσετε ότι η προεδρία ήταν αυτή που συνέκρινε πρώτη το υπουργικό συμβούλιο με τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης», λέει ο φίλος του Τραμπ, Κρις Ράντι.