«Παίζουν με τη φλόγα» δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στο Μπαλί

«Παίζουν με τη φλόγα» δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στο Μπαλί

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο, το ύψους τριών χιλιάδων μέτρων βουνό εν ονόματι Αγκούνγκ, άρχισε να αναβλύζει στάχτη και ηφαιστειακή λάσπη, ενώ προκαλεί συνεχώς δονήσεις στο έδαφος. Η έκρηξη μοιάζει αναπόφευκτη. Παρόλα αυτά, οι ομάδες διάσωσης στην περιοχή συναντούν κατοίκους που αρνούνται να αποχωρήσουν, καθώς δε θέλουν να εγκαταλείψουν τα ζωντανά τους, ενώ άλλοι επικαλούνται πνευματικούς λόγους. «Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε, αλλά ταυτόχρονα, θα θεωρηθούμε υπεύθυνοι αν πάθουν κάτι, άρα πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο να τους πείσουμε», δήλωσε ο Γκέντε Αρντάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης.

Είναι πεισματάρηδες

Σύμφωνα με αναφορές, από τους περίπου 100.000 κάτοικους του Μπαλί, μόλις 43.000 έχουν φύγει από την περιοχή κινδύνου. Η 33χρόνη Ίκα Γουαρντάνι, κοιμάται τα βράδια με την οικογένειά της σε ένα κέντρο εκκένωσης, αλλά τη μέρα επιστρέφει στο αγρόκτημά της, περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο. Σε δηλώσεις της, υποστήριξε πως υπάρχουν άτομα μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο που αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Είναι πεισματάρηδες. Κάποιοι από αυτούς επιβιώσαν την έκρηξη του ηφαιστείου το 1963, άρα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τώρα». Να σημειωθεί πως η έκρηξη του 1963, σκότωσε περίπου 1.000 άτομα.

Η κυβέρνηση λειτουργεί ραδιοφωνικούς σταθμούς και ομάδες συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να προειδοποιήσει τον κόσμο για τον κίνδυνο. Πολλοί ντόπιοι έχουν αποφασίσει να μείνουν στη ζώνη εκκένωσης, κάτι που δίχως αμφιβολία είναι απίστευτα επικίνδυνο. Επιπλέον, αρκετοί άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, ρισκάρουν τη ζωή τους, πλησιάζοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ηφαίστειο μπορούν, ώστε να βγάλουν φωτογραφίες σέλφι. Τον προηγούμενο μήνα, ένας Γάλλος τουρίστας κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τον ίδιο να στέκεται στην άκρη του κρατήρα του ηφαιστείου.

Τον Σεπτέμβριο, όταν οι αρχές έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα κινδύνου και όρισαν τη ζώνη αποκλεισμού στα δώδεκα χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, περίπου 150.000 άτομα εγκατέλειψαν την περιοχή, χωρίς, ωστόσο να σημειωθεί κάποια ισχυρή έκρηξη τελικά. Έτσι, όταν η κατάσταση κρίθηκε ασφαλής, ο κόσμος επέστρεψε στις ιδιοκτησίες του, και τώρα, που υπάρχει πάλι κίνδυνος, δε δείχνει καθόλου πρόθυμος να ξαναεκκενώσει τον χώρο.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Γιόκο Γουιντόντο, παρότρυνε τους κατοίκους της περιοχής, να την εγκαταλείψουν πριν να είναι πολύ αργά. «Δεν πρέπει να θρηνήσουμε ούτε ένα θύμα», δήλωσε.

Πηγή: Reuters Επιμέλεια: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή