Αρνηση Μέι στην απαίτηση βουλευτών να ακυρωθεί η επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία

Αρνηση Μέι στην απαίτηση βουλευτών να ακυρωθεί η επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον Αμερικανό Πρόεδρο εξαπέλυσαν τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου με αφορμή τις αναδημοσιεύσεις (retweet) του Ντ. Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, τριών βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο από το λογαριασμό βρετανικής ακροδεξιάς ομάδας «Britain First».

Αρκετά ήταν τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου που ζήτησαν να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Βρετανία εντός του 2018 εξαιτίας της τελευταίας προκλητικής του ενέργειας.

Μεταξύ αυτών  και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ο οποίος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προωθεί μια «άθλια, εξτρεμιστική ομάδα που υπάρχει μόνο για να σπείρει τη διχόνοια και το μίσος». «Μετά από αυτό το περιστατικό είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στη Βρετανία δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χαρακτηρισμός του «διαβολικού ρατσιστή» που απέδωσε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σερ Βινς Κέιμπλ, στον Ντόναλντ Τραμπ απαιτώντας από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να μην τον συναντήσει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λονδίνου επεσήμανε ότι «πολλοί Βρετανοί που αγαπούν την Αμερική» θα δουν τις ενέργειες του Τραμπ «ως προδοσία του ιδιαίτερου δεσμού» των δύο χωρών.

Σε αυτόν τον «ιδιαίτερο δεσμό» που συνδέει την Βρετανία με τις ΗΠΑ στάθηκε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αποτελεί «κοινό συμφέρον» να διατηρηθεί αυτή η σχέση. Με αυτόν τον πρόλογο η Τερέζα Μέι απέρριψε τις προτάσεις των Βρετανών βουλευτών να ακυρωθεί επικείμενη επίσκεψη του Τραμπ στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον Αμερικανό Πρόεδρος να επισκεφτεί την χώρα εντός του 2018, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χρονικό διάγραμμα της επίσκεψης.

Βρετανοί βουλευτές σε Τράμπ: «Σβήσε τον λογαριασμό σου στο Twitter!»

«Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος» αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειθε τον Τραμπ να διαγράψει τον λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε σήμερα βουλευτής των Συντηρητικών, με την υπουργό Εσωτερικών, Αμπερ Ρουντ να συμφωνεί ελπίζοντας πως η κριτική της Μέι «θα επηρεάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες αμέσως μετά τις ατυχείς αναδημοσιεύσεις του Τραμπ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν «λάθος» να αναδημοσιεύσει το ξεκάθαρα ρατσιστικό περιεχόμενο από τον λογαριασμό της αναπληρώτριας ηγέτιδας της ακροδεξιάς οργάνωσης.

«Η Britain First επιδιώκει να χωρίσει τις κοινότητες της χώρας μέσω αφηγήσεων που βρίθουν μίσους, οι οποίες προάγουν τα ψέματα και πυροδοτούν εντάσεις, προκαλώντας αγωνία στους νομοταγείς πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. «Οι Βρετανοί πολίτες απορρίπτουν συντριπτικά τη φανατική ρητορική της άκρας δεξιάς, η οποία αντιτίθεται στις αξίες που εκπροσωπεί αυτή η χώρα: ευπρέπεια, ανοχή και σεβασμός», σημείωσε η Μέι.

Σε απάντηση της κριτικής που άσκησε η Μέι διά του εκπροσώπου της, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Μην ασχολείσαι μαζί μου, να εστιάσεις στην καταστροφική ισλαμική τρομοκρατία που καταλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Βρετανών βουλευτών για απενεργοποίηση του λογαριασμού του Αμερικανού Προέδρου στο Twitter, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι «ενδιαφέρουσα συμβουλή». «Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από εμάς συμμερίζονται αυτή την άποψη».

Αιχμηρός ήταν και ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Tim Loughton, ο οποίος δήλωσε πως αν το Twitter ήταν «ειλικρινές στη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τα εγκλήματα μίσους στο διαδίκτυο», θα είχε απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του Τραμπ.

Με πληροφορίες από Politico, BBC

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή