Πολωνία: Κατακραυγή για βίντεο με γυμνό κυνηγητό μέσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Πολωνία: Κατακραυγή για βίντεο με γυμνό κυνηγητό μέσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Πολωνίας ζητούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος για τις συνθήκες υπό τις οποίες επετράπη η κινηματογράφηση ενός βίντεο με γυμνό περιεχόμενο μέσα στο  ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ στην Πολωνία, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο περίπου 65.000 άνθρωποι.

Το  επίμαχο βίντεο εικονίζει ομάδα ανδρών και γυναικών να τρέχουν γυμνοί και γελώντας, παίζοντας κυνηγητό, μέσα στο θάλαμο αερίων του στρατοπέδου.

Κινηματογραφήθηκε το 1999 και προβλήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρακοβίας το 2015, ως τμήμα της έκθεσης «Πολωνία – Ισραήλ – Γερμανία: Η εμπειρία του Αουσβιτς». 

Η αποκάλυψη του σημείου της κινηματογράφησης έγινε τυχαία με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη εκεί της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ειδικοί συνέκριναν αργότερα στιγμιότυπα και πλάνα της επίσκεψης με σκηνές του βίντεο και διαπίστωσαν ότι αυτό είχε γυριστεί μέσε στον θάλαμο αερίων.

Ηδη  δεκάδες οργανώσεις που εκπροσωπούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, απαιτούν από τον Πολωνό Πρόεδρο Ντούντα να δώσει εξηγήσεις γιατί επετράπη η συγκεκριμένη κινηματογράφηση και να καταδικάσει ανοιχτά και απερίφραστα το συγκεκριμένο «έργο τέχνης»

Το Στούτχοφ ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί που δημιουργήθηκε εκτός συνόρων της Γερμανίας.

Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1939 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε γιθα τη φυλάκιση ανεπιθύμητων πολωνικών στοιχείων»

Το 1942 μετετράπη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου φυλακίστηκαν περίπου 111.000 άνδρες γυναίκες και παιδιά στα 5 χρόνια λειτουργίας του. 

Περίπου 65.00 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων 28.000 Εβραίων, βρήκαν φρικτό θάνατο, εκτελούμενοι, βασανιζόμενοι ή ως αποτέλεσμα ασθενειών

Το Στούτχοφ ήταν το τελευταίο κατά σειράν στρατόπεδο συγκέντρωσης που απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις (Μάιο του 1945 από τον Σοβιετικό Στρατό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή