Γερμανία: Αντιδράσεις για την «είσοδο» AfD σε συμβούλιο μνημείων

Γερμανία: Αντιδράσεις για την «είσοδο» AfD σε συμβούλιο μνημείων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία προκαλεί το ενδεχόμενο να εκπροσωπηθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο εποπτικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μνημείων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το δίκτυο Deutsche Welle. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η AfD, η οποία έλαβε περισσότερο από 6% των ψήφων στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου στην Κάτω Σαξονία, είναι δυνατό να εκπροσωπηθεί στο εποπτικό συμβούλιο. Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μνημείων της Κάτω Σαξονίας βρίσκεται το Μνημείο Μπέργκεν – Μπέλζεν, πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκλήματα των ναζί.

Ο ιστότοπος του ιδρύματος αναφέρει χαρακτηριστικά πως το ίδρυμα έχει σκοπό να «τιμήσει όπως αρμόζει τα θύματα των διωγμών των ναζί και να διασφαλίσει ότι οι ιστορίες της ζωής τους δεν θα χαθούν».

Η αναταραχή που έχει προκληθεί οφείλεται στις ακροδεξιές θέσεις και τις αντισημιτικές δηλώσεις της AfD. Αλλωστε, ήταν ο Μπγιορν Χέκε, επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία, αυτός που αποκάλεσε το Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής» και ζήτησε να κάνει η χώρα «στροφή 180 μοιρών» στον τρόπο με τον οποίο θυμάται το παρελθόν της. Παράλληλα, τον αποτροπιασμό τους εκφράζουν και οι ενώσεις των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Ο διευθυντής του ιδρύματος, ο Γενς Κρίστιαν Βάγκνερ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήταν σωστό να αγνοήσουμε την AfD, όμως η αντιμετώπισή της θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο δημόσιου διαλόγου. Το εποπτικό συμβούλιο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να γίνει αυτό». Στον αντίποδα, ορισμένοι θεωρούν πως ο αποκλεισμός της AfD ίσως στείλει εσφαλμένο μήνυμα, καθώς, κατά τον Μάικλ Φουρστ, επικεφαλής της Ενωσης Κοινοτήτων Εβραίων στην Κάτω Σαξονία, «κάτι τέτοιο θα τους παρουσίαζε ως μάρτυρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή