Τραμπ: Τους ένωσε όλους εναντίον του

Τραμπ: Τους ένωσε όλους εναντίον του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική σύγκρουση με την πιο στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, τη Βρετανία, πυροδότησε η επιλογή Τραμπ να αναμεταδώσει, μέσω Twitter, βιτριολικά βίντεο εναντίον των μουσουλμάνων, τα οποία είχε αρχικά αναρτήσει ακροδεξιά περιθωριακή οργάνωση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έκανε λάθος», ενώ η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Αμπερ Ραντ τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή της «δεν θα ανεχθεί οργανώσεις που διασπείρουν το μίσος, δαιμονοποιώντας αλλοθρήσκους».

Αντί να «μαζέψει» με κάποιον τρόπο το ολίσθημά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την πρωθυπουργό της Βρετανίας – την πρώτη αρχηγό κυβέρνησης ή κράτους που έσπευσε να τον επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Τερέζα Μέι, μην εστιάζεις πάνω μου, αλλά στην ολέθρια ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία που εξελίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς πάμε μια χαρά!» έγραφε το σχετικό μήνυμα ο Τραμπ, πάντα στο Twitter. Απαντώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε: «Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε να μιλήσουμε όταν οι ΗΠΑ σφάλλουν… Και είμαι πολύ σαφής όταν λέω ότι το να αναμεταδώσει (ο Τραμπ) μηνύματα της οργάνωσης Britain First ήταν σφάλμα».

Η εν λόγω οργάνωση ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (ΒΝΡ). Δεν έχει εκλέξει ποτέ μέλος της σε κανένα αιρετό δημόσιο αξίωμα και όπου κατέβηκε σε εκλογές είχε αμελητέα απήχηση. Στοχοποιεί μετανάστες και οργανώνει προκλητικές «περιπολίες χριστιανών» έξω από τεμένη. Αν και κάνει πολύ θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι Βρετανοί την έμαθαν χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμετέδωσε τα ξημερώματα (στις 6.35 π.μ., τοπική ώρα) τρία βίντεο που είχε αναρτήσει η Britain First, με μηνύματά του στο Twitter, χωρίς συνοδευτικά σχόλια. Τα βίντεο τιτλοφορούνταν «Μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί Ολλανδό με πατερίτσες», «Μουσουλμάνος καταστρέφει άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έφηβο από σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου». Το πρώτο από αυτά είχε ξεκάθαρα παραπλανητικό μήνυμα, αφού, όπως γνωστοποίησε η ολλανδική πρεσβεία στις ΗΠΑ, ο δράστης του επεισοδίου δεν ήταν μετανάστης, αλλά γεννημένος στην Ολλανδία. Οσο για τα άλλα δύο, διαδραματίστηκαν στην Αίγυπτο και στη Συρία το 2013. Η χειρονομία του Τραμπ ένωσε εναντίον του τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας.

Ο Συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «η Βρετανία έχει περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία», ενώ ο Εργατικός και μουσουλμάνος το θρήσκευμα δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε να ματαιωθεί η προαναγγελθείσα επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη βρετανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή