Πρόταση για μισθοφόρους στη Λιβύη

Πρόταση για μισθοφόρους στη Λιβύη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater Ερικ Πρινς διαφημίζει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τις υπηρεσίες του, υποστηρίζοντας ότι μόλις 750 μισθοφόροι θα κατορθώσουν να ανακόψουν τις αφίξεις μεταναστών από την Αφρική στη Λιβύη. Ο Πρινς έγινε δισεκατομμυριούχος κλείνοντας επικερδή συμβόλαια μισθοφορικών υπηρεσιών με την αμερικανική κυβέρνηση μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο Πρινς υποστήριξε ότι τα χρήματα που ξοδεύει η Ευρώπη για τις ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο θα διατεθούν πιο αποτελεσματικά στην αστυνόμευση των νοτίων συνόρων της Λιβύης. Πρόκειται για μια αχανή έκταση ερήμου, αλλά ο Πρινς υποστηρίζει ότι 750 «ξένοι εκπαιδευτές» θα μπορούσαν να προσφέρουν «καθοδήγηση, πληροφορίες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες» στους Λιβύους, ενώ για το έργο αυτό θα ήταν απαραίτητα «αναγνωριστικά αεροσκάφη και ένα-δυο ελικόπτερα».

Ο Πρινς έγινε γνωστός μέσω της Blackwater, την οποία όμως πούλησε το 2010, καθώς η φίρμα της είχε γίνει «τοξική» μετά τις καταδίκες υπαλλήλων του για δολοφονίες αμάχων ιρακινών. Η εταιρεία του σήμερα ονομάζεται Frontier και στήθηκε με τη βοήθεια και Κινέζων επενδυτών.

«Παραχωρώντας τη συνέντευξη στην “Κοριέρε ντέλα Σέρα”, ο Πρινς φαίνεται ότι προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος στην Ε.Ε. για μια ενδεχόμενη ανάμειξή του στη Λιβύη», παρατηρεί η βρετανική Guardian. Δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο Πρινς έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Θρυλείται ότι έχει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην κυβέρνηση του οποίου υπηρετεί η αδελφή του, Μπέτσι Ντε Βος, ως υπουργός Παιδείας.

Οι δραματικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για το σκλαβοπάζαρο και την τρομακτική βία που ασκούν οι διάφορες ένοπλες ομάδες της Λιβύης στους Αφρικανούς που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στην Ε.Ε. Περίπου 400.000 έως 700.000 Αφρικανοί βρίσκονται έγκλειστοι σε στρατόπεδα που διαχειρίζονται ένοπλες λιβυκές ομάδες, τις οποίες η Ε.Ε. χρηματοδοτεί προκειμένου να ελέγξουν τη ροή της μετανάστευσης. Στα κονδύλια αυτά, ο Πρινς διέβλεψε μια ευκαιρία πρώτης τάξης. «Φαντάζομαι ότι η Ευρώπη θέλει να παρεμποδίσει τη ροή των μεταναστών με τον πιο ανθρωπιστικό και επαγγελματικό τρόπο. Δεν νομίζω ότι μακροπρόθεσμα η λύση είναι να πληρώνει τις πολιτοφυλακές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή