Διατήρηση βομβών διασποράς από ΗΠΑ

Διατήρηση βομβών διασποράς από ΗΠΑ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την προγραμματισμένη για το 2019 οριστική απαγόρευση των βομβών διασποράς ανέστειλε επ’ αόριστον το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τις βόμβες διασποράς, ικανές να απελευθερώνουν δεκάδες βομβίδια, ως αναγκαίο, αξιόπιστο και άρα ασφαλέστερο πυρομαχικό. Παρότι διεθνής συνθήκη του 2010 έχει απαγορεύσει τις βόμβες διασποράς, οι ΗΠΑ δεν έχουν προσυπογράψει το κείμενο.

Σε χθεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαίρη Ουέρενχαμ είπε: «Καταδικάζουμε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναστείλει την απόφαση απαγόρευσης βομβών διασποράς. Το ποσοστό αστοχίας του 1% στα πυρομαχικά αυτά σημαίνει ότι θανατηφόρα βομβίδια παραμένουν ενεργά σε πεδία μαχών για μεγάλο χρονικό διάστημα, απειλώντας τον άμαχο πληθυσμό».

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί σπανιότατα βόμβες διασποράς. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η τελευταία φορά που ο στρατός χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες βόμβες σε μεγάλη κλίμακα ήταν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Το Ισραήλ, όμως, χρησιμοποίησε ευρέως τέτοια πυρομαχικά στον πόλεμο που διεξήγαγε το 2006 στον Λίβανο εναντίον της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να εξαπέλυσε 1.800 οβίδες διασποράς, που περιέχουν 1,2 εκατ. βομβίδια. Περίπου 100.000 από αυτά παραμένουν ενεργά.

«Παρανοϊκό»

«Αυτό που κάναμε ήταν κτηνώδες και παρανοϊκό. Σκεπάσαμε ολόκληρα χωριά με βόμβες διασποράς», λέει σήμερα μιλώντας στην εφημερίδα Haaretz πρώην διοικητής μονάδας πυροβολικού του Ισραήλ για τη στρατιωτική επιχείρηση του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή