Σημείο καμπής για τον Τραμπ η παραδοχή Μάικλ Φλιν

Σημείο καμπής για τον Τραμπ η παραδοχή Μάικλ Φλιν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, παραδέχθηκε ότι εψεύσθη στο FBI σχετικά με την παρεμβολή της Ρωσίας στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Οπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, o Φλιν είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που του έδωσε εντολή να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους, όταν ακόμα ήταν υποψήφιος για το ύπατο αμερικανικό αξίωμα.

Η συμφωνία που έκανε με τους εισαγγελείς και η επιθυμία του να συνεργαστεί με τις Αρχές αποτελούν σημείο καμπής για την έρευνα που έχει ξεκινήσει σχετικά με την παρεμβολή των Ρώσων στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Ο Φλιν αναγνώρισε ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν σήμερα μπορεί να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φλιν απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, διότι είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ μετά τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενισχύεται η πίεση στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να ακυρώσει την πρόσκλησή της στον Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως γράφουν οι New York Times, την ένταση μεταξύ των δύο στενών συμμάχων κορύφωσαν η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αναμεταδώσει, μέσω Twitter, αντιμουσουλμανικά βίντεο που είχε αναρτήσει η περιθωριακή, ακροδεξιά οργάνωση Britain First και η συνακόλουθη, δημόσια κριτική που του ασκήθηκε από την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Η διαμάχη που ξέσπασε φέρνει σε δυσχερή θέση τη βρετανική κυβέρνηση, που επέμενε και μετά τον σάλο για τα επίμαχα tweets ότι διατηρεί «ειδική σχέση» με την Ουάσιγκτον. Μιλώντας την Πέμπτη από το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες. «Θέλω να είμαι σαφής, η αναμετάδοση βίντεο από την οργάνωση Britain First ήταν σφάλμα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι η πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο είναι πάντα σε ισχύ και έχει γίνει αποδεκτή.

Τα χαράματα της ίδιας μέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμετέδωσε ασχολίαστα τρία εμπρηστικά βίντεο που είχε αναρτήσει η ακροδεξιά οργάνωση με στόχο τους μουσουλμάνους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας. Μάλιστα, το ζήτημα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη ματαίωση της επίσκεψης Τραμπ, επισημαίνοντας ότι, μεταξύ άλλων, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα υποχρεωθεί να του παραθέσει επίσημο δείπνο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο βουλευτής των Εργατικών, Στίβεν Ντάουτι, υποστήριξε ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Τραμπ αποδείχθηκε «ρατσιστής, ανίκανος ή αστόχαστος», ενώ ο συνάδελφός του Ντένις Σκίνερ τον χαρακτήρισε «φασίστα πρόεδρο».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν –μουσουλμάνος το θρήσκευμα–, ο οποίος είχε εμπλακεί σε προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Τραμπ μετά τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα, ζήτησε να μη γίνει δεκτός ο Αμερικανός πρόεδρος για καμία επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ακόμη κι αν είναι χαμηλότερου προφίλ.

Η αγανάκτηση δεν περιορίστηκε στις γραμμές της αντιπολίτευσης. Ο μουσουλμάνος βουλευτής των Συντηρητικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατήγγειλε ότι ο κ. Τραμπ «υιοθέτησε τις απόψεις μιας αχρείας, γεμάτης μίσος ρατσιστικής οργάνωσης, που μισεί τους ανθρώπους σαν και μένα», ενώ η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ φάνηκε να συμφωνεί με τον Συντηρητικό Πίτερ Μπόουν, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να κλείσει τον λογαριασμό του στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή